Презентовано результати соцдослідження «Луганщина: потреби, страхи, оцінка ситуації, сподівання на майбутнє». Роботу провели співробітники фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Опитування досліджувало громадську думку жителів області, зокрема міст Сєверодонецька та Старобільська.

«Цю інформацію ми проаналізуємо і використовуватимемо в роботі. Нам потрібно також поширити її серед працівників органів місцевого самоврядування», — каже заступник голови ОДА Ольга Лішик.

Зокрема з’ясовано, що більшість населення Сєверодонецька (62%) і Старобільська (53%) вважає Росію стороною конфлікту.

Бояться відновлення бойових дій у Сєверодонецьку 79% опитаних, у Старобільську — 77%. У Сєверодонецьку також бояться повернення в місто бойовиків «ЛНР» (36%) і можливої невиплати пенсій і зарплат (34%). У Старобільську, який не був в окупації, такі страхи менш актуальні.

У першу трійку найважливіших потреб жителів Старобільська входять працевлаштування, стабільне транспортне сполучення, а також медобслуговування. Медобслуговування, наявність ліків, а також нормалізація роботи всіх державних служб пріоритетні й для Сєверодонецька.

Однакові й проблеми, які люди вважають першочерговими: відновлення роботи підприємств, створення нових робочих місць (в Сєверодонецьку — 34%, у Старобільську — 54%), вирішення питань тимчасових переселенців (20% і 13% відповідно).

Донбас повинен залишатися частиною України — така позиція жителів Сєверодонецька та Старобільська (64% і 67% відповідно). Майбутнє Донбасу у складі «ЛНР»/«ДНР» бачить лише 1% опитаних.