МЗС України створило сторінку «Wartime Diplomacy», яка розповідає про українську воєнну дипломатію під час повномасштабної російської агресії та підбиває підсумки двох років роботи дипломатів задля зміцнення України, залучення міжнародної підтримки для наших воїнів і відкриття нових горизонтів у світі для нашої держави, бізнесу та громадян. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

У цей час безпрецедентних викликів і труднощів українська дипломатія перевинайшла принципи дипломатичної роботи задля досягнення критично важливих результатів для нашої держави.

“Вогонь війни так чи інакше обпалив кожен український регіон, майже кожну домівку, майже кожну сім’ю. Але цей вогонь також спалив мости з минулим. Для дипломатів це означає, що в нашому слові більше немає слова “неможливо”. З лютого 2022-го дипломатична команда Президента Володимира Зеленського працює в особливому режимі воєнної дипломатії – виснажливому та ризиковому, зухвалому, але продуманому, змінюючи правила дипломатичної гри», — зазначив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Попри всі труднощі, Україна разом із партнерами побудувала глобальну коаліцію на свою підтримку у протистоянні російській агресії, залучила та продовжує залучати безпрецедентну за масштабом військову допомогу партнерів, впевнено йде до вступу в ЄС, підтримує світову продовольчу безпеку, посилює санкційний тиск та ізоляцію держави-агресора, бореться за справедливість.

Завдяки скоординованим зусиллям команди Президента Володимира Зеленського, Україна розблокувала політичні рішення щодо отримання від партнерів усіх семи типів сучасної іноземної зброї, яка необхідна для наших захисників: протитанкового озброєння, натівської артилерії, ракетних систем залпового вогню, сучасних комплексів протиповітряної оборони, західних танків, далекобійних ракет і винищувачів.

Навіть у часи повномасштабної війни ми відкриваємо нові горизонти у світі для української держави, бізнесу та громадян, розширюємо дипломатичну присутність та залучаємо інвестиції для розвитку нашої країни.

Україна продовжує розвивати платформу відновлення Ukraine Recovery Conference, гуманітарну ініціативу Президента України «Grain From Ukraine», Міжнародну Кримську платформу, запропоновану Главою держави Формулу миру та інші глобальні та стратегічні ініціативи.

У рамках політики нових горизонтів наша держава ініціювала ренесанс україно-африканських відносин. У 2022-2022 роках Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба здійснив три дипломатичних турне Африканським континентом і вперше в історії двосторонніх відносин відвідав з візитами Марокко, Руанду, Мозамбік, Ліберію, Ефіопію та Екваторіальну Гвінею. А у рамках Чорноморської зернової ініціативи у 2022 – 2023 роках до країн Африки (Лівія, Алжир, Єгипет, Кенія, Судан, Туніс, Ефіопія, Сомалі, Марокко) відправили майже 4 млн тонн сільгосппродукції.