На Глухівщині Сумської області вже вчетверте відбувся фестиваль льону — красивої, корисної і провідної культури  Полісся. Його ініціював відомий меценат, представник знаменитої династії Терещенків, генеральний директор компанії «Лінен оф Десна»  Мішель Терещенко, який нині на Сумщині, батьківщині своїх прадідів, відроджує льонарство, бджільництво та інші види аграрної та переробної господарської діяльності.

Місцем проведення «Льон-фесту-2015» стало найбільше в Європі поле цієї культури площею понад 250 гектарів, що в районі сіл Перемога і Черневе неподалік колишньої гетьманської столиці.

Мішель Терещенко (ліворуч) відроджує льонарство на Сумщині. Фото надане автором

На зустріч з льоном завітали сотні гостей з української  столиці, Сум, Глухова, навколишніх населених пунктів. Програма синього свята була розмаїтою, пізнавальною, цікавою. Поза всіляким сумнівом, льон надзвичайно вигідний з економічної точки зору. Однак він добре відомий ще й своїми природними властивостями — лляні сукні, сорочки, рушники, скатертини, серветки тощо мають широкий попит серед споживачів.

На підтвердження неперевершених якостей цієї культури відбулися конкурс «Міс льон-2015», дефіле мод у вишиваних сукнях від торгової марки «Синій льон», майстер-клас ляльки-мотанки, виступи фольклорних та етнографічних гуртів. Охочі могли на згадку сфотографуватися посеред квітучого синього моря, що розлилося до самісінького обрію і наче злилося з ним.