Такі кошти  області надійдуть від Світового банку в найближчі 5 років. Перший транш очікують уже на початку 2015-го.

— Проект має назву «Раннє виявлення та профілактика серцево-судинних захворювань, — розповів представник Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Паоло Карло Беллі. — Саме на це надають відповідні кошти: адже чималій кількості смертей можна запобігти на первинному рівні. Тому йдеться насамперед про відповідні стандарти та якість першої медико-санітарної допомоги на місцях. Нині для Рівненщини передбачено 25 мільйонів доларів. А якщо програму буде успішно реалізовано, ми готові цю суму збільшити. Принаймні попередньою підготовкою ми задоволені.

ДОВІДКОВО

Рівненщина — одна з небагатьох областей України, яка виграла участь у проекті. Його впроваджуватимуть у чотири етапи в усіх районах краю. Він передбачає модернізацію діагностичного обладнання, реконструкцію та будівництво нових ФАПів та амбулаторій.

Саме серцево-судинні захворювання посідають перше місце у структурі захворювань на Рівненщині й, відповідно, зумовлюють майже дві третини смертей та третину причин інвалідності. Понад 450 тисяч жителів області хворіють на недуги, серед яких ішемічна хвороба серця, стенокардія, гіпертонія, інфаркт міокарда, мозковий інсульт. Зрозуміло, що проблема це не суто медична, а й соціальна. Тому долати її разом зі Світовим банком надійніше.