Найвідчутніший спад відбувся в кредитних спілках (КС) східного регіону, активи яких скоротились на 20%, або на 41,3 мільйона гривень. Про це «УК» повідомила президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС) Вікторія Волковська. За її словами, за дев’ять місяців роботи в таких надзвичайно складних умовах кредитні спілки — члени ВАКС втратили 4,1% активів (на 30 вересня цього року становили 870,3 мільйона гривень). Для порівняння: за аналогічний період 2013 року активи зросли на 12,4%. 

Частина кредитних спілок сходу країни, навіть в умовах війни і постійних перебоїв зв’язку, продовжують виконувати свої зобов’язання перед вкладниками завдяки дуже високому рівню їхньої капіталізації. Вони власним капіталом покривають кожну другу гривню вкладу. Зокрема їхній капітал, незважаючи на події в країні, й надалі зберігає позитивну динаміку та станом на 30 вересня цього року досяг 293,2 мільйона гривень, що на 8,3% більше проти початку року. До того ж 69,4% капіталу становить резервний, який є власністю КС. І якщо обсяг кредитного портфеля східняків скорочується, а його якість погіршується, то західноукраїнські та центральноукраїнські кредитні спілки продемонстрували зростання кредитного портфеля на 4%.

Політико-економічна, соціальна та енергетична криза особливо боляче б’є по фінансових установах, які працюють із незахищеними верствами населення. До них, як вважають у ВАКС, належать і КС, які кредитують простих громадян із середнім та нижчим середнього рівнем доходів. Їхні клієнти живуть як у великих містах, так і в найвіддаленіших від мегаполісів куточках України. Стрімке зниження платоспроможності потенційних позичальників примушує кредитні спілки обережніше ставитись до кредитування та підвищувати вимоги до нових позичальників, щоб з найменшими втратами пережити важкі часи та зберегти кошти людей, які довірили їм свої заощадження. Дотримуючись цих пріоритетів, кредитні спілки — члени ВАКС видали протягом дев’яти місяців 2014 року 691,1 мільйона гривень, що на 13,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, КС стикнулися з відчутним відтоком вкладів (з початку 2014 року сума внесків на депозитних рахунках кредитних спілок — членів ВАКС зменшилась на 9%).

Ускладнює роботу кредитних спілок настання глибокої кризи банківської системи, що супроводжується їхнім масовим банкрутством та  виходом з ринку. «КС відчули проблему пошуку шляхів безпечного збереження вільних коштів. Крім того, неможливість вчасного повернення коштів з поточних та депозитних банківських рахунків може призвести до виникнення проблем з ліквідністю. Однак тимчасова нездатність спілки повернути вкладникам депозити через розрив ліквідності може спричинити паніку серед власників вкладів та їх масовий відтік з КС, що вже ставить під загрозу платоспроможність спілки та взагалі можливість її подальшого існування», — говорить Вікторія Волковська.

Тому кредитні спілки — члени ВАКС підвищили вимоги до потенційних позичальників та надають перевагу клієнтам із позитивною кредитною історією задля мінімізації кредитних ризиків.