Почесним гостем волинських прикордонників стала Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи (у центрі). Фото автора

На Волині після повної реконструкції урочисто відкрили відділ прикордонної служби «Висоцьк» Луцького прикордонного загону. Це сталося завдяки реалізації проекту «Розвиток сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби Програми транскордонного співробітництва Україна — Польща — Білорусь», що на дев'яносто відсотків фінансується ЄС.

Про масштаб виконаних робіт красномовно свідчить факт: реконструйовано 35 будівель та споруд адміністративно-житлового, господарчого та комунального призначення. Відтепер вони відповідають вимогам, які висувають до аналогічних об'єктів у Західній Європі. Зокрема на усіх об'єктах замінено вікна, покрівлі. Де це було потрібно — зроблено зовнішнє утеплення стін фасадів та оздоблення цоколів, влаштовано ганки з дашками, встановлено сучасні двері.  У повному обсязі виконано й внутрішні оздоблювальні роботи. Підвищенню комфорту служби сприятимуть також реконструкція котельні, нові мережі електро-, тепло- та водопостачання, каналізації.

Відділ тепер має свою блочну трансформаторну підстанцію. Європейського вигляду додали йому також замінена стара огорожа, вимощені тротуарною плиткою доріжки й майданчики, заасфальтовані дороги. А пожежну безпеку підсилять своє ж пожежне водоймище з насосною станцією та мережа пожежного водогону. Усього виконані роботи потягнули 8,477 мільйона гривень.

Отож не дивно, що керівництво Державної прикордонної служби України запропонувало розділити з ними радість події й почесним гостям. Серед них  і  Генеральний консул Республіки Польща  у місті Луцьку Беата Бживчи, комендант Надбужанського відділу Прикордонної варти Республіки Польща полковник Вальдемар Скарбек, голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, представники силових  структур регіону, ветерани-прикордонники.

— Берегти нашу країну — найпочесніша, найсвятіша місія незалежно від того, де саме вона виконується — тут, на заході України, чи десь у бліндажах на її сході! — підкреслив на урочистостях, що відбулися з нагоди відкриття відділу, Володимир Гунчик. А перший заступник голови Державної прикордонної служби України генерал-майор Василь Серватюк висловив вдячність представникам Європейського Союзу за фінансову підтримку цього проекту та привітав усіх  присутніх прикордонників, ветеранів та гостей з Днем прикордонника.

— На аналогічні роботи в нашій країні Євросоюз спрямував 8 мільйонів євро. Ще один мільйон євро надав і наш державний бюджет, — розповів він журналістам. — На ці кошти уже найближчим часом буде реконструйовано ще дев'ять таких відділів, зокрема два — на Волині. Це красномовний приклад поглиблення нашої співпраці з європейськими країнами.

З допомогою європейських партнерів волинські прикордонники забезпечені високопрохідною технікою, тепловізорами, приладами нічного бачення, засобами зв'язку.

Учасники врочистостей поклали квіти на могилу прикордонників, які мужньо обороняли заставу 22 і 23 червня 1941 року.

Традиції з повною віддачею охороняти кордон не зрадили й нинішні службовці «Висоцька». Основними загрозами протиправної діяльності тут є спроби незаконного переміщення тютюнових виробів через Західний Буг,    можливе поновлення каналів незаконної міграції та порушення правил використання об'єктів тваринного світу. За останні п'ять років воїни у зелених беретах затримали в зоні своєї відповідальності десятки порушників державного кордону та контрабандні товари на суму понад 1,5 мільйона гривень.