Нацбанк України вирішив застосувати заходи щодо банків, які не скасували штрафи за кредитами громадян та бізнесменів у зоні АТО. Саме про це йдеться в листі регулятора комерційним банкам №18-112/62138 від 27 жовтня. У цьому документі регламентовано, що фінансові установи зобов’язані в період проведення АТО скасувати такі санкції за позиками як фізичним, так і юридичним особам, які мешкають або переселилися з населених пунктів, де тривають активні бойові дії або які контролюють сепаратисти та російські війська.

У разі невиконання таких вимог регулятор зазначає, що «до порушників застосовуватимуть адекватні заходи впливу». Якими саме будуть такі санкції, поки що не уточнено.

Слід сказати, що чимало банків у нашій державі скасовувало такі штрафні санкції протягом літа цього року. Так, основна частина фінансових установ робила такі «штрафні канікули» з 1 червня до 30 вересня. А деякі з них взагалі розпочали ці заходи з 1 квітня до «до стабілізації ситуації в регіоні».

Треба зазначити, що аналогічні умови і також на не визначений термін дії, декілька комерційних банків країни пропонували і для своїх клієнтів, які мешкають на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим.

Окрім цього, є банки, які заявили про те, що кожен їхній клієнт, який проживає або виїхав із зони активних бойових дій та території, яку наразі контролюють незаконні військові формування, може звернутися до фінустанови із заявою про реструктуризацію наявного кредиту. Робиться це задля того, щоб значно зменшити навантаження за умови поновлення сплати за позикою.

Отже, сподіватимемося на порозуміння банків та їхніх клієнтів у цей непростий військовий час, а також на те, що жодну фінансову установу не буде покарано регулятором.