ІННОВАЦІЇ. Представники України увійдуть до наукової та індустріальної рад російського інноваційного центру «Сколково». Такої згоди було досягнуто у  під час зустрічі Прем'єр-міністра Миколи Азарова з делегацією цієї інституції.

«У наукової ради достатньо кваліфікації, щоб обирати проекти, найефективніші для економіки України та Росії. Ми пропонуємо представникам України увійти до наукової та індустріальної рад», — сказав віце-президент Російської академії наук Жорес Алферов.

«Сколково» має гарний досвід комерціалізації проектів. Академік наголосив, що на сьогодні вкрай важливо розвивати вітчизняне виробництво за рахунок власних технологій і фактично відвойовувати внутрішні ринки, «не наздоганяючи, а випереджаючи розвинені країни».

У свою чергу Микола Азаров назвав головним завданням перетворювати відкриття на технології, а передові технології — на бізнес: «Інноваційні технології мають стати основою економіки, а не зерно і метал». Прем'єр нагадав, що уряд багато зробив у напрямі залучення в Україну передових світових технологій і розвитку власних. Зокрема цьому сприяють норми Податкового кодексу, які звільняють від оподаткування гроші для модернізації виробництв, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Сколково» — це не територія, а ідеологія. Для нас надзвичайно важливо, як реалізувати в Україні цю ідеологію. А тому нам необхідно разом працювати. Наука не має меж. І найголовніше, що українська і російська науки дуже тісно пов'язані», — сказав глава уряду.

Жорес Алферов нагадав, що він часто цитує слова Миколи Азарова з їхньої зустрічі про те, що «ВВП на душу населення не можна підвищити за рахунок збільшення виробництва зерна і металу, а тільки за рахунок запровадження інноваційних технологій». І саме «Сколково» — науково-технологічний інноваційний комплекс з розробки та комерціалізації нових технологій, перше в пострадянський час у Росії споруджене «з нуля» наукомісто.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»