ПОСЛУГИ

«Луганськгаз» допомагає населенню в установці автономних котлів
у рамках програми  децентралізації опалення

60 квартир одного будинку міста Ровеньки залишилися без газопостачання через несанкціоноване підключення газового обладнання. За словами голови правління ПАТ «Луганськгаз» Сергія Кузьменка, порушник вирішив заощадити, намагався самостійно встановити газовий котел і залив водою увесь газопровід. Коли вже викликали фахівців, вони оперативно усунули неполадку, підключили всіх абонентів, крім порушника. Йому ще доведеться оплатити витрати підприємства на ліквідацію надзвичайної ситуації.

Як зауважив Сергій Кузьменко, Луганщина — одна з небагатьох областей України, де офіційно прийнята й уже кілька років реалізується регіональна програма децентралізації теплозабезпечення. Пілотний проект діє на території кількох міст і районів області. І на сьогоднішній день централізоване опалення збережено в краї лише в чотирьох містах: Алчевську, Луганську, Сєверодонецьку й частково у Рубіжному. В інших містах населення активно встановлює індивідуальне опалення.

З одного боку, це дає можливість жителям міст, де є хронічні проблеми із централізованим теплопостачанням, забезпечити своє житло теплом завдяки автономним котлам. Але тут важливо, щоб роботи проводилися абсолютно легально, з дозволу місцевих властей і при наявності всієї необхідної технічної документації. В деяких ситуаціях є й технічні проблеми. Наприклад, є будинки, які просто не пристосовані до установки індивідуального опалення, оскільки підвідні газопроводи не розраховані на той обсяг газу, який споживає котел. Там потрібні унікальні рішення фахівців.

«Ми готові допомагати населенню в установці індивідуального опалення, щоб цей процес ішов офіційно, професійно й головне — безпечно для життя людей», — заявив Сергій Кузьменко.

Проте ПАТ «Луганськгаз» вимушене в той же час вести активну роботу зі споживачами щодо погашення боргів за надані послуги. На початок 2013 року загальний борг споживачів перед підприємством становив понад 160 мільйонів гривень. Найбільші боржники — великі міста. Наприклад, Луганськ заборгував понад 65 мільйонів гривень. Далі йдуть Алчевськ, Стаханов, Краснодон. Газовики збираються жорстко боротися з боржниками. Зокрема, відключати від послуги. Втім, наголошує Сергій Кузьменко, протягом минулого року більшість випадків відключення трапилися не через борги, а через неправильно встановлені котли.

Тож аби не залишитися без тепла, газовики радять не затримуватися з оплатою й довіряти тільки тим підприємствам, які мають ліцензії на роботу з газовим обладнанням.