ІСТОРІЯ ВЧИТЬ. Днями кількасот кримських татар на заклик Меджлісу свого народу пікетували Генконсульство Росії в Сімферополі, виступаючи проти ксенофобських заяв генконсула Російської Федерації Володимира Андреєва. Люди вимагали від офіційної Москви відкликати, а від офіційного Києва — видворити дипломата.

Як відомо, напередодні в інтерв’ю місцевому телеканалу російський дипломат заявив, що вважає кримських татар зрадниками, які співпрацювали з німецькими фашистами. А 18 травня він не рекомендував делегації російських льотчиків бути на прем’єрному показі стрічки про двічі Героя СРСР, кримськотатарського пілота Амет-Хана Султана. Причому Володимир Андреєв стверджував, що його слова — офіційна позиція РФ: «Усе, що я сказав, — це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, мають бути відомими».

Перший заступник голови кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров назвав такі заяви дипломата неприпустимими й такими, що не відповідають його посаді. Люди ж на мітингу висловлювалися значно різкіше.

Вітчизняне міністерство закордонних справ  зі свого боку в середу висловило сподівання, що МЗС Росії і російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням свого генконсула в Сімферополі, який у телеінтерв’ю фактично виправдав депортацію кримських татар.

Кримські татари відстоюють честь свого народу. Фото УНІАН

Зокрема до українського МЗС викликали старшого радника Посольства РФ в Україні В. Ліхачова, до якого  довели занепокоєння української сторони у зв’язку з некоректними висловлюваннями генерального консула РФ в Сімферополі В. Андреєва стосовно представників кримськотатарського народу України.

Представникові Посольства Росії було наголошено, що кримськотатарське населення — невід’ємна складова частина багатонаціонального українського суспільства. Досі чинна угода з питань, пов’язаних із відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, підписана у Бішкеку 9 жовтня 1992 р., яку підписала і ратифікувала Росія. Тому МЗС України виходить з того, що офіційна позиція Російської Федерації визначається положеннями цієї угоди, а не думкою російського консульського агента.

У зв’язку з цим зовнішньополітичне відомство України висловило сподівання, що МЗС РФ та російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням В. Андреєва як у частині артикуляції офіційної позиції Росії, так і корегування предмета його професійної діяльності.

Наступного дня у  міністерстві закордонних справ Росії й справді визнали за некоректні  такі заяви російського генерального консула у Криму. У заяві зовнішньополітичного відомства сусідньої держави зокрема зазначається, що в роки війни проти фашистських загарбників за свободу Вітчизни, за незалежність Батьківщини пліч-о-пліч билися представники всіх народів Радянського Союзу. Серед таких героїв були і доблесні сини кримськотатарського народу, які поряд із представниками інших національностей кували нашу спільну Перемогу.

До речі, дипломатам непогано було б цікавитися не тільки неперекрученою історією, а й долею своїх колег. Ось, приміром, в недалекому минулому — 2010 року — генеральний консул Росії у Львові пан Гузєєв заявляв, що Україну «придумали австріяки», щоб розділити два братські народи. За кілька місяців його перевели з України…