Мати надійного й до того ж потужного союзника у нелегкий час протистояння з ворогом важливо для будь-якої держави. Силою, яка може впливати на обидві сторони російсько-українського збройного конфлікту, є Німеччина. У нашій країні її найчастіше уособлює міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Днями він побував із робочим візитом у Києві, де зустрівся із Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Під час переговорів із главою нашої держави обговорювали шляхи реалізації мінських домовленостей із мирного врегулювання ситуації на Донбасі та допомоги Німеччини у впровадженні реформ. Ішлося й про подальшу консолідацію з Україною з боку Європейського Союзу та координацію дій напередодні саміту «Великої сімки», який відбудеться в Німеччині у червні.

На переконання Петра Порошенка, нормандський формат, який було винайдено рік тому, продемонстрував високий рівень координації дій з пошуку мирного врегулювання та деескалації ситуації на Донбасі, а також допоміг у реалізації мирного плану Президента, представленого рік тому.

«Немає альтернативи мирному плану, зокрема припиненню вогню, відведенню важкої техніки та озброєння, звільненню заручників, доступу моніторингової місії ОБСЄ, початку політичного процесу включно з проведенням чесних і вільних місцевих виборів», — цитує слова Президента його прес-служба.

Глава МЗС Німеччини добре ознайомлений із ситуацією в районі збройного конфлікту. Він вирішив відвідати Дніпропетровськ, щоб самостійно оцінити стан справ у регіоні, сусідньому із зоною АТО. І це не проста цікавість. Пан Штайнмайєр глибоко стурбований погіршенням ситуації на Донбасі через збільшення кількості обстрілів. За таких обставин, коли фактично триває війна, складно займатися реформуванням економіки і водночас врегульовувати безпекову ситуацію в зоні АТО, зауважив німецький дипломат.

Він поінформував про рішення уряду Німеччини відкрити кредитну лінію для України в сумі 500 мільйонів євро до 200 мільйонів вже наданої допомоги. Ці кошти планують витратити на підтримку фінансової стабільності України, на проекти підвищення енергоефективності, відновлення інфраструктури та побудови житла.

Саме про посилення співпраці з євроспільнотою йшлося й під час переговорів Вальтера Штайнмайєра з Арсенієм Яценюком. Український Прем’єр висловив сподівання, що на саміті «Великої сімки» українське питання буде одним з основних. Він підкреслив важливість візиту до України глави МЗС Німеччини саме напередодні цієї зустрічі й наголосив, що це «свідчення того, що Європейський Союз і Німеччина як одна із ключових країн Європейського Союзу надалі допомагає Україні».

Арсеній Яценюк наголосив, що російська агресія проти України підірвала основи міжнародного права. Нині є лише єдина угода, підписана Росією. Це мінські домовленості, на виконанні яких наполягає Україна. Однак ситуація залишається вкрай складною. Супротивник нехтує базовими критеріями цих домовленостей. За час так званого перемир’я Україна втратила 80 військовослужбовців, ще 400 було поранено.

«Росія далі постачає танки, важке озброєння перебуває безпосередньо в зоні конфлікту на порушення мінських угод. Вже не кажу, що Росія категорично відмовляється, щоб Україна відновила контроль над державним кордоном», — заявив глава нашого уряду.

Щоб закордонні журналісти змогли уявити всю глибину наших проблем, Прем’єр навів статистику, яка вражає: 1,2 мільйона людей, що виїхали з Донецька і Луганська, зареєстровані як тимчасово переміщені особи і потребують соціальних виплат. І це за умови, коли ми втратили 20% економіки, а кожен день війни обходиться від 5 до 7 мільйонів доларів США.

Тож Україні вкрай важлива співпраця з Німеччиною, наголосив Арсеній Яценюк. Рішення німецького уряду відкрити кредитну лінію українська сторона схвалює. Прем’єр закликав представників німецького бізнесу інвестувати у вітчизняну газотранспортну систему і запросив їх до участі у приватизації енергетичних об’єктів, які продаватимуть виключно на конкурентних і прозорих конкурсах.