Ставка «Права і справедливості» на Анджея Дуду спрацювала. Фото з сайту andrzejduda.pl

Офіційні результати другого туру президентських перегонів у Польщі було оголошено вчора ввечері. Втім, ще за даними екзит-полів стало зрозуміло: переміг 43-річний Анджей Дуда — представник правих сил, кандидат від партії «Право і справедливість», заснованої братами Качинськими. У виборчих перегонах Анджей Дуда випередив чинного президента Броніслава Коморовського. Так партія влади у Польщі «Громадянська платформа» втратила монополію. Дуду підтримали здебільшого виборці північно-східних регіонів країни, натомість Коморовського —  північно-західних. Загалом участь у виборах президента взяли 56 відсотків поляків із правом голосу.

Броніслав Коморовський привітав Анджея Дуду з перемогою відразу після оголошення даних екзит-полів. Він наголосив на тому, що боротьба за владу в країні триватиме,  адже восени у Польщі відбуватимуться парламентські вибори. Анджей Дуда у промові обіцяв, що об’єднає поділене політичними чварами суспільство й стане президентом усіх поляків.

За словами Лєшека Міллера, лідера польських лівих, якого цитує Радіо Свобода, причини поразки Коморовського — у надмірній упевненості його оточення в тому, що влада партії непохитна. Крім того, зазначив Міллер, Коморовський став заручником помилок  партії влади. Виборча кампанія висуванця опозиційної партії «Право і справедливість» була динамічною і креативною. Спілкуючись із виборцями, Дуда обіцяв ініціювати соціальні та економічні реформи, зокрема безкоштовні дитсадки, зниження пенсійного віку та державну підтримку власникам валютних іпотечних кредитів. Щоправда, такі обіцянки Дуди дали підстави його конкурентам говорити про популізм політика. Анджей Дуда — син науковців, його дитинство і молодість минали у Кракові. Здобувши освіту юриста і захистивши кандидатську дисертацію, він викладав право у Я∂еллонському університеті. Політичну кар’єру в партії «Право і справедливість» він розпочав 2005-го. Уже через рік політик став заступником міністра юстиції Польщі в уряді, очолюваному Ярославом Качинським.

Протягом 2007—2010 років політик був держсекретарем у канцелярії президента Леха Качинського. Після загибелі цього президента у смоленській авіакатастрофі Дуда подав у відставку. Він вважає Леха Качинського своїм учителем, який залишив «велику незавершену справу». Із 2011 року Дуда був депутатом польського Сейму, а з 2014-го — депутатом Європарламенту.

Під час виборчої кампанії Анджей Дуда кілька разів говорив про необхідність польської підтримки для України та засуджував російську агресію. «Нема таких економічних інтересів, які стали б підставою для того, щоб ми — чесні люди — продали Україну», — цим словам  Анджея Дуди ми, українці, віримо.