Вищі посадові особи держави зустрілися з помічником Держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторією Нуланд, яка перебувала з візитом в Україні. Так, у ході зустрічі з високим гостем Президента Петра Порошенка сторони обговорили стан реалізації Мінських домовленостей з урегулювання ситуації у низці районів Донецької та Луганської областей. Зокрема наголошувалося на необхідності встановлення повного контролю над українсько-російським кордоном як ключового чинника для подальшого мирного врегулювання. Глава держави наголосив на необхідності відновлення роботи українських прикордонників, подальшого залучення експертів ОБСЄ з належним технічним оснащенням до моніторингу на пунктах пропуску та вздовж лінії кордону. «Без відновлення Україною повного контролю за кордоном неможливо досягти мирного врегулювання», — підкреслив Петро Порошенко.

Президент відзначив необхідність ухвалення невідкладних заходів для уникнення гуманітарної катастрофи на захоплених територіях з огляду на наближення зимового періоду. Йдеться про відновлення постачання газу, електроенергії, продуктів харчування.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент наголосив на важливості відновлення мовлення українських телеканалів у Донецьку та Луганську.

У свою чергу Вікторія Нуланд сподівається, що під час її візиту Президент України відчув підтримку з боку американського народу прагнення українців до свободи та демократії. «Ми сподіваємося, що Ви відчули визнання Вашого власного прагнення до миру та успіху в припиненні війни», — сказала помічник Держсекретаря.

Співрозмовники обговорили питання можливості збільшення макрофінансової допомоги для України з боку США та необхідності в цьому контексті ухвалення президентського антикорупційного пакета.

Того самого дня з Вікторією Нуланд зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Окремою темою розмови став стан виконання українсько-американських домовленостей, спрямованих на підтримку процесу реформ в Україні.

Арсеній Яценюк підтвердив рішучу налаштованість української сторони провести вільні та прозорі вибори до Верховної Ради України, за результатами яких має бути сформовано міцну проєвропейську коаліцію. Уряд має напрацьовані пакети податкової та бюджетної реформи, які буде невідкладно подано на розгляд нового складу парламенту, наголосив Прем’єр-міністр.

Глава уряду і помічник Держсекретаря США приділили важливу увагу питанням енергетичної безпеки. Арсеній Яценюк підтвердив готовність до продовження разом з Європейською комісією переговорів з російською стороною щодо постачання природного газу з РФ. Українська сторона готова до взаємоприйнятного рішення на засадах ринкового формування ціни на газ і його транзит, передає позицію Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк також обговорив з Вікторією Нуланд питання співпраці з міжнародним співтовариством у наданні гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та населенню, яке потерпає від керованих Росією терористів. Прем’єр-міністр наголосив на необхідності неухильного виконання Російською Федерацією домовленостей щодо припинення вогню та окремо відзначив ключову важливість відновлення контролю над українсько-російським державним кордоном. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»