В ході зустрічі Президента Петра Порошенка з головою Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Ертугрулом Апаканом йшлося про важливість розширення і технічного підсилення роботи місії для успіху мирного врегулювання на Донбасі та підвищення ефективності моніторингу ситуації на українсько-російському кордоні.

«Ваша ефективна робота, моніторинг та верифікація кордону за допомогою місії ОБСЄ допоможе нам забезпечити мирний процес», — наголосив глава держави.

Він також зазначив, що, на жаль, через місяць після укладання Мінських домовленостей миру в Луганській та Донецькій областях так і не досягнуто. Однак, незважаючи на напади з боку бойовиків, українські війська з великою відповідальністю ставляться до дотримання режиму припинення вогню.

Продовжуючи тему, Петро Порошенко відзначив важливість розширення роботи місії ОБСЄ в Україні, зокрема запропонував вивчити можливість подальшого збільшення її кількості до 1500 спостерігачів. А ще він висловився за розширення використання сучасних зразків техніки.

Результатом роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні має стати надання світові незалежної та об’єктивної картини з місця подій та, як результат, досягнення миру. У цьому контексті Петро Порошенко відзначив важливість більшої публічності у роботі місії.

«Відповідно до Мінського протоколу, ми маємо забезпечити безпеку кордону за допомогою місії ОБСЄ, використовуючи безпілотні літальні апарати, маючи представників України та ОБСЄ на 10 пунктах пропуску через кордон, — передає слова Президента його прес-служба. — Ваша діяльність може кожного дня допомагати рятувати життя військових і цивільних громадян».

Зі свого боку голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрул Апакан подякував Президентові за підтримку роботи СММ та повідомив, що місія розширить свою діяльність. «Ми плануємо посилити моніторинг та контроль за режимом припинення вогню та кордоном», — уточнив він.

Найближчим часом планують збільшити кількість спостерігачів місії та кількість броньованих машин для забезпечення її діяльності. Окрім цього, місія планує поступово переміщувати свої підрозділи безпосередньо до українсько-російського кордону. «Ми поважаємо єдність і цілісність України, і ваш мирний план, пане Президенте, є основою нашого мандата в Україні. Ми зацікавлені в його втіленні», — сказав Ертугрул Апакан.

Керівник ССМ ОБСЄ відзначив також тісну співпрацю та сприяння профільних міністерств і відомств України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»