Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову із Діючим головою ОБСЄ, Керівником Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтером. Співрозмовники обговорили питання роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, зокрема моніторингу режиму припинення вогню на Донбасі.

Для дотримання сталого режиму припинення вогню співрозмовники домовилися про істотне збільшення чисельності та технічного оснащення місії для моніторингу і верифікації.

Петро Порошенко дав дозвіл на використання ОБСЄ безпілотних літальних апаратів, і Дідьє Буркхальтер пообіцяв якнайшвидше доправити їх в Україну, повідомляє прес-служба Президента.

Для суворого дотримання режиму припинення вогню Голова ОБСЄ пообіцяв направити в Україну більше інспекторів із відповідним досвідом, які займатимуться моніторингом у найпроблемніших місцях. Дідьє Буркхальтер також проанонсував візит Високого комісара ОБСЄ з питань національних менших Астрід Торс, яка найближчим часом відвідає Україну.

Петро Порошенко продовжив також телефонні консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Сторони висловили занепокоєння з приводу випадків порушення режиму припинення вогню на Донбасі, а також погодились докласти подальших зусиль для мирного врегулювання ситуації.

У цьому контексті канцлер Німеччини підтримала важливість ухвалення Верховною Радою закону, який передбачає спеціальний статус для деяких районів Донецької та Луганської областей та закону про амністію.

Також Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили можливості продовження міжнародних переговорів у Нормандському форматі. Сторони також торкнулися тристоронніх переговорів у Брюсселі. Федеральний канцлер Німеччини привітала рішення про підтримку України з боку ЄС, яке було ухвалено 12 вересня. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»