Наміри реформувати місцеве самоврядування й територіальні організації влади нарешті набувають чітких обрисів. Днями Верховна Рада у другому читанні схвалила закони «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Про засади державної регіональної політики». 

На переконання віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, прийняття цих законів дасть змогу запровадити сучасні механізми і сформувати успішний досвід у реалізації проектів розвитку територій. Адже основна мета цього процесу — формування ефективної регіональної політики, яка забезпечить єдність усієї державної території, вирівнювання диспропорцій у регіональному розвитку, що вирівняє якість людського життя людини незалежно від місця проживання.

«Ми раді, що до нас дослухалися, — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба, — і до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» повернули статтю про обов’язкову розробку перспективних планів розвитку територій. Завдяки цьому прийняття рішень щодо створення спроможних територіальних громад шляхом їх добровільного об’єднання відбуватиметься виважено і системно».

Він також підкреслив, що добровільне об’єднання громад не призведе до зміни статусу населених пунктів як міської, так і сільської місцевості, а рішенню про таке об’єднання обов’язково передуватимуть публічне обговорення, фахова експертиза за участю всіх органів місцевого самоврядування і громадськості.

Урядовець зазначив, що територіальні громади, які вирішили об’єднатися, отримуватимуть інформаційну, організаційну та фінансову підтримку від держави шляхом виділення їм субвенцій на формування необхідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку таких територіальних громад. 

Вадим ВИГОВСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»