Україна продовжує шлях до досягнення рівності між чоловіками й жінками та розширення прав і можливостей жінок. Це відбувається завдяки реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, а також регіональних зобов’язань, які містяться в новій Стратегії гендерної рівності 2018—2023 років Ради Європи. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі у Києві зі спеціальним представником Парламентської Асамблеї ОБСЄ з гендерних питань Хейді Фрай. 

Віце-прем’єр-міністр розповіла, що для України пріоритет — посилення участі жінок у прийнятті рішень у сферах національної безпеки та оборони, миротворчій діяльності, а також забезпечення захисту жінок і дівчат, запобігання та реагування на гендерне насильство. Вона зазначила, що у сфері безпеки та оборони можна виокремити два основні напрями діяльності: започаткування роботи радників з питань гендерної рівності та гендерних студій у вищих навчальних закладах сектору. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, торік уперше гендерне бюджетування було внесено у Стратегію управління державними фінансами на 2017—2021 роки. Також було затверджено Державну соціальну програму рівних прав жінок і чоловіків на період до 2021 року, розробляють стратегію комунікації в сфері гендерної політики, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, досягненню рівності в Україні найбільше перешкоджають популізм, маніпуляції й дуже повільна зміна свідомості людей. «Маніпуляції громадською думкою під час війни у країні — одна з основних перешкод на шляху України до рівності жінок і чоловіків, отже для побудови мирного суспільства», — наголосила вона. Тому, за її словами, необхідно пояснювати, що гендерна рівність — це однакові можливості для представників обох статей у всіх сферах соціального, економічного, політичного життя держави.

Хейді Фрай відзначила великі позитивні зміни та досягнення в наближенні України до високих стандартів ЄС та НАТО в гендерній політиці. Вона наголосила, що подальший розвиток цього напряму стане базою для успішної імплементації реформ та визнання демократичного суспільства в Україні.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»