Імплементація мінських домовленостей, розв’язання гуманітарних проблем наших співгромадян, переселених зі сходу, подальша підтримка з боку Ради безпеки ООН, а також співпраця на високому рівні України та США у питаннях безпеки були в центрі уваги візиту до України представника США в Організації Об’єднаних Націй Саманти Пауер.

У ході зустрічі з поважною гостею Президент Петро Порошенко наголосив на важливості для нашої країни міжнародної підтримки. Він поінформував про неухильне виконання Україною своїх зобов’язань за Мінськими угодами, зокрема про намагання започаткувати політичний процес через проведення чесних виборів, та про численні порушення угод з боку бойовиків. Так, за словами глави держави, у ситуації, коли 3 червня бойовики, яких підтримує Росія, атакували українських військових у Мар’їнці на Донеччині, Україна діяла відповідно до зобов’язань за Мінськими угодами та змогла відстояти Мар’їнку, продемонструвавши відповідальність.

Укотре наголошено й на важливості відновлення Україною контролю над українсько-російським кордоном, урегулювання важкої гуманітарної ситуації, в якій опинились мешканці окупованих територій. Президент відзначив важливість відкриття в Києві офісу ООН на підтримку мінських домовленостей, про що він домовився з Генсеком ООН Пан Гі Муном, зазначивши, що це стане ефективним доповненням до діяльності Моніторингової місії ОБСЄ.

Крім того, відкриття офісу підтримки ООН відкриє шлях до отримання інформації про ситуацію в країні з першоджерела. «Зараз ми здійснюємо кроки, щоб зробити ситуацію на лінії зіткнення та навколо значно безпечнішою», — цитує слова Президента його прес-служба. Петро Порошенко також сподівається, що скоординовані зусилля дадуть Україні змогу стати непостійним членом Ради безпеки ООН.

При цьому слід якнайшвидше розв’язати гуманітарні проблеми мільйонів українців, які опинилися на окупованій території фактично заручниками у бойовиків.

Саманта Пауер висловила підтримку територіальній цілісності України. Вона вказала, що прибула до України для ознайомлення з перебігом виконання мінських домовленостей і для сприяння відкриттю вже згаданого офісу ООН для їхньої підтримки.

Вона також відзначила важливість «дуже сильної» заяви «Великої сімки» щодо України. Вона також відвідувала місця проживання переселенців із Донецької області й була вражена тим, як пересічні українці мобілізовуються і допомагають в облаштуванні вимушених переселенців. Вона зазначила, що відвідала багато країн, де існує проблема вимушених переселенців, і лише в Україні побачила такі приклади взаємодопомоги.

 Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»