Житомирська академічна хорова капела «Орея» на престижному 62-му Міжнародному поліфонічному конкурсі, що відбувся в італійському місті Ареццо, не тільки здобула Гран-прі, а й перемогла ще в п’яти номінаціях.

Це вже десяте Гран-прі, яке капела «Орея» за понад чверть віку своєї творчості здобула на найпрестижніших всеукраїнських і міжнародних хорових конкурсах. Але такого тріумфального успіху в колективу ще не було. Саме українські артисти з-поміж майже двох десятків кращих колективів світу отримали найвищі оцінки і вимогливого журі, і вибагливої публіки, яка аплодувала «Ореї» стоячи і навіть плакала.

— Звичайно, ми дуже щасливі, бо такого успіху ще справді не було, — розповідає художній керівник і головний диригент капели «Орея» Олександр Вацек. — Допоміг, безперечно, великий досвід: кожну дрібницю я прораховував. На конкурсі ми виконували твори різних напрямів. Зокрема кожен учасник творчих змагань показував фольклор своєї країни. Ми співали народні пісні, зокрема «Ой, зацвіли фіялочки…» (хорова обробка Станіслава Людкевича), «Ой, на горі імбер…», продемонстрували коляду. Співаючи, розкриваємо своє серце і показуємо, які ми є: хочемо миру, дружби, любові.

— Весь творчий колектив прагнув зробити все можливе, щоб виступити якнайкраще, — зазначив соліст капели Олександр Яремчук. — Конкуренція була дуже велика, але ми старалися і показали, що наша країна — це сильні вірою й духом люди. Ми піснями прославляли Україну, а під час завершального концерту конкурсу співали гімн. Публіка дуже щиро вітала нас — вона бачила, як ми працюємо для людей, що повністю віддаємося співу. І, мабуть, оплески, які нас надихали, — це п’ятдесят відсотків нашого виграшу.

УДАЧІ! У квітні наступного року у французькому місті Тур переможці шістьох престижних міжнародних хорових конкурсів виборюватимуть Гран-прі Європи. З-поміж них буде і Житомирська академічна хорова капела «Орея».

 Звістка про перемогу викликала шквал емоцій у хористів. Фото з сайту oreya.org