У Золотоноші на Черкащині майже половина жителів — молодь. Саме тому юнаки й дівчата вирішили створити молодіжну міську раду, яка б набувала досвіду у вирішенні наболілих питань, турбувалася б зокрема про патріотичне виховання, кращу організацію дозвілля. Міський голова Віталій Войцехівський схвалив таку ідею. А першим кроком до її втілення стали збори делегацій від кожного навчального закладу міста та кандидатів на посаду молодіжного міського голови.

Процес обрання був демократичним, не заорганізованим. Кожен із дев’яти претендентів розповів про те, що і як втілюватиме в разі обрання, відповідав на запитання виборців. Приміром, студентка Золотоніського технікуму ветеринарної медицини Марія Здражевська хоче прищепити молоді навички здорового способу життя, добитися, щоб юнаки й дівчата відмовилися від куріння і вживання алкогольних та наркотичних засобів. На її думку, патрульній службі та відділу міліції у справах неповнолітніх слід посилити контроль за правопорядком у місті. Є потреба, підкреслила Марія, зробити місто чистішим, проводячи конкурси-огляди кожного подвір’я, навчальних закладів, установ тощо. Схожі думки висловила й учениця школи №3 Шаміра Кірсанова.

Учениця загальноосвітньої школи №6 Альона Брова, ставши молодіжним міським головою, добивалася б розвитку міста у різних напрямах, зокрема організовувала б виставки та благодійні акції, цікаві квести. Також вона внесла пропозицію зробити флешмоб на день Святого Валентина, кожен учасник якого матиме змогу купити кульку у формі серця, а зібрані кошти пішли б на допомогу хворим дітям.

Школярі Ольга Кисіль, Олександр Поліщук, Дмитро Кузьмінський, Іван Харь та інші претенденти пропонували зокрема створити волонтерські загони та молодіжний фонд допомоги АТО, розбудовувати інфраструктуру для занять спортом, проведення екологічних акцій, інтелектуальних ігор для старшокласників.

А делегати зборів віддали перевагу програмі учня Золотоніської гімназії  Андрія Ярошенка, яка хоч і перегукувалася з іншими, проте мала істотну перевагу: містила спроби накреслити шляхи втілення висунутих конкретних пропозицій. Та й реалізовувати заплановане юний лідер пропонував власними зусиллями молоді, не чекаючи нічиєї допомоги.

Отож переміг прагматичний підхід, що й характерно для сучасної молоді. До того ж, на думку Андрія, для підвищення  мотивації молоді до навчання слід встановити нагороду «Найсумлінніший учень року», а в міській газеті «Златокрай» створити рубрику «Говорять діти», де учні матимуть змогу публікувати власні повідомлення.

— Дуже радий, що таки вдалося перемогти конкурентів, адже в них були цікаві ідеї, вони показали себе креативними людьми з неординарними пропозиціями, — підсумував новообраний молодіжний міський голова. — Найближчим часом сформуємо команду і почнемо втілювати в життя все задумане.

Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський побажав юним ентузіастам успіху та пообіцяв підтримку.