Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ нарешті поставив логічну крапку в історії, що розпочалася ще три роки тому. І залишив у силі вирок апеляційного суду Рівненської області, яким колишнього голову Ратнівської райдержадміністрації Валерія Трикоша за отримання хабара засуджено за злочин, передбачений ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). До того ж колишній управлінець втратить половину свого майна. 

Під час досудового слідства, яке проводили слідчі Генеральної прокуратури України, встановлено, що за сприяння у виділенні земельної ділянки площею два гектари приватному підприємцеві посадовець одержав 25 тисяч доларів США — половину із загальної суми запропонованого хабара у розмірі 50 тисяч «вічнозелених».

Ділянка, що без передбаченого у таких випадках тендеру мала перейти в розпорядження бізнесмена, розташована поблизу державного кордону і в перспективі мала давати чималий зиск. Натомість вийшло як у тій приказці: «Пішов по шерсть, та сам стриженим повернувся!» Тепер уже, після остаточної крапки Феміди, — і в прямому розумінні.

Також колишнього депутата Волинської обласної ради, члена Партії регіонів на три роки позбавлено права обіймати посади, наділені владними та організаційно-розпорядчими функціями, та 7 рангу державного службовця.

За іронією долі, у присвяченій його депутатській діяльності телепередачі, що свого часу демонстрували по обласному телебаченню, Валерій Трикош не знітився, коли без заминки проповідував: «Наше головне завдання — допомагати, створювати належні умови для тих, хто хоче працювати!..»

Скільки ще ми маємо в Україні подібних управлінців? 

Валерій СТЕПАНОВИЧ
для «Урядового кур’єра»