Перший міжнародний форум «Польський бізнес-день» відбувся днями у столиці. Участь у його роботі взяли, зокрема, заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко й в. о. міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Пятницький.

Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін та голова Польсько-української господарчої палати Яцек Пехота зазначили, що Україна має непогані шанси уникнути помилок на шляху до асоціації з Європейським Союзом. Так, польський досвід може підготувати українських підприємців до входження на ринок ЄС.

Віталій Лісовенко погодився, що Україні необхідно вчитися на чужих помилках, і для цього варто спиратися на досягнення європейських країн. «Звичайно, ми вивчатимемо досвід інших держав, наприклад Франції, Німеччини, інших країн ЄС. Та все-таки краще почати з Польщі, яка  найближча до нас. Ми в 1990-х роках були на більш-менш однакових стартових позиціях, зараз перебуваємо на різних», — цитує слова фахівця прес-служба Мінфіну.

Україні є чого повчитися у досягненні стратегічної мети. Фото з сайту keisi.tourister.com

Нині працюють групи підтримки експертів із різних країн, зокрема з Польщі. Цікавим є досвід у царині публічних фінансів, побудові фіскальної системи, особливо в сенсі децентралізації.

А Валерій Пятницький вважає, що Україна і Польща можуть налагодити глибоку економічну кооперацію. «Це будуть не тільки торговельні чи поверхневі економічні відносини — це буде глибока кооперація, спрямована на те, щоб виробляти спільний продукт і виходити з ним на треті ринки, і координувати політику в сфері руху капіталу», — переконаний фахівець.

Він також наголосив на необхідності відтворення не просто торговельно-економічних місій, а побудови розгалуженої мережі відносин між українським і польським бізнесом. І в процесі євроінтеграції нашої країни саме ці завдання будуть природнішими, ніж взаємодія наших компаній з бізнесом інших країн, хоча вони і є членами ЄС.

Відколи Угода про асоціацію з ЄС набула статусу стратегії розвитку нашої держави, необхідною стає участь у двосторонньому торговельно-економічному співробітництві всього зацікавленого українського і польського бізнесу, який розвиватиме прямі коопераційні зв’язки для вироблення спільного продукту. Формуватиметься нове бізнес-середовище і новий інструмент впливу на уряд, який займатиметься оптимізацією відносин між державами, спрощенням умов ведення бізнесу, створенням нових виробництв, робочих місць тощо. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»