Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ПОЗА ГРОЮ. Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков оприлюднив офіційне звернення до керівників міжнародної та європейської федерацій футболу  Йозефа Блаттера та Мішеля Платіні, в якому просить ФІФА й УЄФА застосувати санкції, відповідні грубим порушенням Російським футбольним союзом норм Статуту ФІФА. Про це йдеться на офіційному сайті ФФУ.

Зокрема у зверненні зазначено: «Керуючись статтями 14, 15 Статуту ФІФА, Федерація футболу України просить ФІФА і УЄФА як вищі футбольні органи застосувати санкції, відповідні грубим порушенням Російським футбольним союзом норм Статуту ФІФА, що проявляються в незаконному приєднанні до складу РФС деяких клубів Кримського півострова і ведення несанкціонованої активної роботи щодо включення до свого складу Республіканської федерації футболу Криму, Федерації футболу Севастополя, а також проведенні матчів на території України без відповідного дозволу Федерації футболу України».

У зверненні до керівників ФІФА та УЄФА Анатолій Коньков наголосив:  «Федерація футболу та вся футбольна громадськість України розраховують на солідарність міжнародного спортивного співтовариства і просять вас зайняти чітку позицію стосовно незаконних дій РФС, яка дасть змогу зберегти баланс прав членів ФІФА і в майбутньому припинить будь-які спроби порушення її членами статутних вимог».

Як відомо, вчора у Ньоні (Швейцарія) відбулася зустріч керівників ФФУ, РФС, ФІФА та УЄФА з приводу включення кримських команд до складу учасників чемпіонату Росії. Зустріч не дала конкретних результатів, сторони лише обмінялися поглядами на ситуацію, що склалася.

Раніше Рада з надзвичайних ситуацій УЄФА окреслила свою чітку позицію у цьому питанні, прийнявши рішення, що матчі, зіграні футбольними клубами з Кримського півострова у турнірах під егідою Російського футбольного союзу, визнані не будуть.

Водночас, на думку  віце-президента УЄФА Григорія Суркіса, немає сенсу у застосуванні санкцій до російський футбольних клубів. «До середини жовтня робоча група УЄФА та ФІФА спільно виробить дорожню карту, яка допоможе всім сторонам, кримському футболу жити та трудитися у межах правового поля футбольної конституції — статуту ФІФА й УЄФА», — сказав він.