Таке рішення 79-річний Йозеф Блаттер ухвалив на тлі корупційного скандалу, який виник у ФІФА. Однак не варто гадати, що це і є розв’язанням проблеми. Насправді це лише початок.  Влада США проводить розслідування щодо президента Міжнародної федерації футболу Йозефа Блаттера в рамках корупційного скандалу, який розгорівся довкола федерації минулого тижня, повідомляють американські ЗМІ. Ці повідомлення з’явилися за лічені години після того, як пан Блаттер заявив про відставку з посади президента.

«Хоча члени ФІФА наділили мене новим мандатом і переобрали президентом, здається не всі підтримують цей мандат у світі футболу… фанати, клуби, гравці, ті, хто надихають до життя із футболом, так само, як ми робимо у ФІФА. Тому я скликатиму новий конгрес та складаю мої повноваження», — заявив Блаттер на прес-конференції у Цюриху. Здогадайтеся з першого разу, в  чому найбільше лукавить дон Блаттероне?

Виступаючи з трибуни конгресу ФІФА, Блаттер назвав себе головою найбільшої в світі «держави», яка одночасно є родиною. Після 40 років перебування у лавах ФІФА і 17-ти років на її верхівці як президент, він вважає себе щонайменше державним діячем. Недооцінювати його політичну вагу,  звісно,  не варто. Однак, сміття з хати вже не виносять — пхають бульдозером. 

Шестеро фігурантів справи про корупцію у ФІФА оголошені в розшук по лінії Інтерполу. Як повідомляє агенція Асошиейтед Прес, так званий червоний ордер, виданий на арешт Джека Ворнера, Ніколя Леоса, а також представників фірм, пов’язаних з ФІФА Алехандро Бурзако, Уго і Маріано Джинкісів і Хосе Маргуліса. Це означає, що влада усіх країн вживає заходів щодо їхнього затримання для подальшої екстрадиції.

Нагадаємо, 28 травня в готелі  Цюріха за запитом США поліція затримала низку високопоставлених чиновників ФІФА. Їх звинувачують у тому, що понад 20 років у ФІФА вони брали хабарі й відкати. Загалом звинувачення у корупції висунули 14 особам.

Американські посадовці, яких цитує видання New York Times, кажуть, що сподіваються на співпрацю зі слідством деяких чиновників ФІФА, яким висунуто звинувачення в рекеті й відмиванні грошей. Це, за їхніми словами, може допомогти відкрити справу проти пана Блаттера.

Представники відомств, залучених до розслідування проти Міжнародної федерації футболу, заявили, що не коментуватимуть відставку її президента. Водночас низка найбільших спонсорів  ФІФА підтримали рішення Блаттера.

Раніше ЗМІ писали, що генеральний секретар  ФІФА Джером Вальке відповідав за переказ 10 мільйонів доларів, які фігурують як хабар при організації Кубка світу в Південній Африці. Хоча сам Вальке, який був правою рукою Блаттера, як колись генсек Блаттер був правою рукою сьомого  президента  ФІФА Жоао Авеланджа, заперечив свою причетність до хабарництва.

Генеральний прокурор США Лоретта Лінч, оголошуючи обвинувачення проти чиновників ФІФА минулого тижня, наголосила, що це початок розслідування, а не його кінець.

Хоча, звісно, цей початок може стати, як мінімум, закінченням  проекту Катар-2022. Грати в футбол узимку під кондиціонерами — суперникові не побажаєш! Як і грати приміром у  Ростові-на-Дону в 2018-му. До речі, рідна колишньому футболістові-любителеві Швейцарія також веде окреме кримінальне розслідування щодо того, як обирали організаторів двох наступних кубків світу.