Українські прикордонники, перед якими раніше стояли інші завдання і які виконували функції інспекторів на кордоні, мають перекваліфікуватися на військових. Таку думку висловив Президент Петро Порошенко під час відвідування навчального центру молодших спеціалістів Держприкордонслужби у Черкасах.

У вітчизняну війну 14 року прикордонники повинні вміти все: водити танк, БТР, стріляти із зенітки, бути штурмовиками, десантниками. За словами Президента, колишній керівник цього центру генерал-майор Ігор Момот, іменем якого указом Президента названо центр, у перших лавах рятував свою Батьківщину і солдат.

На сьогодні протягом військового конфлікту на сході загинуло 60 прикордонників, 12 з яких — військовослужбовці з Черкаського центру. «Прикордонники мають бути в авангарді Збройних сил, щоб зупинити агресію і дати іншим підготуватися до її відбиття», — вважає Президент. Він, зокрема, був вражений, як навчальний центр Держприкордонслужби оперативно перекваліфікувався з підготовки прикордонників-інспекторів на кордоні на підготовку військових спеціалістів. Так, військовослужбовці цього центру знищили понад 509 одиниць бронетехніки терористів та 500 бойовиків.

Перед воїнами поставлено завдання берегти східний кордон не лише України, а й Євросоюзу. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Петро Порошенко вручив державні нагороди трьом прикордонникам цього навчального центру за мужність і героїзм, проявлені в зоні АТО, оглянув нову військову техніку прикордонників. Адже нині на них покладатиметься функція відновлення кордону з РФ у найважчих східних регіонах, повідомляє УНІАН.

Крім того, український кордон мають охороняти виключно українці. Петро Порошенко додав, перед українськими прикордонниками поставлено завдання берегти східний кордон не лише України, а й Євросоюзу. Якщо Україна не матиме справжнього східного кордону, Європа ніколи не відкриє свої кордони для України.

Також на прикордонників Президент України покладає функцію побудови санітарного кордону на лінії зіткнення з терористами, і вони захищатимуть цей кордон від проникнення терористично-диверсійних груп на територію України. За словами Порошенка, найближчими днями відбудеться зустріч з керівництвом прикордонної служби РФ щодо відновлення контролю над державним кордоном на сході країни в рамках мінських домовленостей. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»