Різноманітні суперечності між членами Світової організації торгівлі виникають доволі часто. Іноді вони мають принципове значення, іноді є результатом певних розбіжностей у трактуванні деяких пунктів і кардинально не впливають на міждержавні відносини та економічну співпрацю.  

Так сталося й цього разу: після докладного вивчення обставин скарги України до Австралії в рамках СОТ і спілкування з ключовими зацікавленими сторонами Міністерство економічного розвитку і торгівлі вирішило припинити суперечку з Австралією щодо уніфікованого пакування тютюнових виробів.

У 2012 році Україна розпочала такий спір з Австралією щодо ухвалення останньою законодавства про уніфіковане пакування тютюнових виробів, яке передбачає однаковий вигляд пачок цигарок різних виробників, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус та Торговельний представник України Наталія Микольська провели зустрічі з виробниками тютюнових виробів, Посольством Австралії, представниками громадськості та організацій, що борються з тютюнокурінням, задля повного розуміння доцільності спору.

Українські виробники не експортують таких виробів до Австралії, тому прямого економічного інтересу нашої країни немає. З огляду на це подальше продовження спору погіршує репутацію України перед міжнародними партнерами й забирає обмежені ресурси міністерства для обстоювання інтересів експортерів з усунення бар'єрів для торгівлі на ринках, куди вже експортують нашу продукцію.

Айварас Абромавичус вважає, що саме тепер, коли Україна потребує значної міжнародної підтримки, ми маємо будувати імідж країни як передбачуваного партнера, який поважає міжнародні правила та належно використовує міжнародні механізми. Крім того, наявні ресурси відомства варто спрямувати на проекти, що надаватимуть прямі переваги нашим виробникам, — використання можливостей Угоди про асоціацію з ЄС, укладання договору про вільну торгівлю з Канадою, використання механізмів СОТ для полегшення доступу на ринки інших країн тощо.

Усі ці аргументи роблять недоцільним означений спір. Тож наприкінці травня Мінекономрозвитку направило до СОТ повідомлення про припинення участі в розгляді суперечки. Міністерство обіцяє робити все можливе для максимально прозорого та економічно обгрунтованого використання інструментів СОТ для захисту інтересів нашої країни на міжнародних ринках.

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»