СИТУАЦІЯ. Нині природно-заповідні об’єкти займають 5,9% території України, однак згідно з відповідною програмою розвитку до 2015 року під екологічну охорону мають підпадати 10% території. Проте в деяких випадках між владними структурами виникають суперечки щодо статусу певного об’єкта. 

Така ситуація склалася навколо заповідника «Самарський бір», що розташований на Дніпропетровщині. Цей унікальний природний об’єкт, якому понад 10 тисяч років, претендує  на статус біосферного заповідника чи національного парку. Проте є нюанс: на частині території «Самарського бору» розташований діючий військовий полігон. Питання щодо подальшої долі цього об’єкта поставив керівник однієї з екологічних громадських організацій Дніпропетровщини під час відеоконференції у Будинку уряду, яку провело Міністерство екології та природних ресурсів. У заході взяли участь заступник міністра Ігор Вільдман, голова Державної екологічної інспекції Павло Жила, інші посадовці міністерства, а також представники профільних громадських організацій Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харкова.

Як повідомив Ігор Вільдман, нині Мінекоресурсів працює з Міністерством оборони над вирішенням питання щодо статусу «Самарського бору». Однак про успіхи поки що говорити не доводиться. За словами посадовця, проведено лише одне спільне засідання представників двох міністерств, проте якогось консолідованого рішення не прийнято. Ігор Вільдман повідомив, що має відбутися ще одне засідання. Якщо ж і на ньому не буде знайдено компромісу, Мінекоресурсів виноситиме питання щодо «Самарського бору» на рівень Прем’єр-міністра.

Водночас представники Мінекоресурсів зазначають, що й жорстка позиція Міноборони відносно зрозуміла. Адже вільний допуск на діючий полігон може нести загрозу для здоров’я та життя цивільних громадян. Втім, у міністерстві сподіваються, що з новим керівництвом Міноборони таки вдасться знайти компроміс і «Самарський бір» отримає, скажімо, статус заказника. Таку ініціативу підтримають і громадські організації. Один з активістів додав, що військовий полігон займає лише 16% «Самарського бору», однак екологи лише «за». Адже навряд чи браконьєри зазіхнуть на унікальні природні скарби, коли поряд є у всеозброєнні захисники Вітчизни.     

ДОВІДКА «УК»

«Самарський бір» — ліс у Новомосковському та Павлоградському районах Дніпропетровської області. Природна соснова частина лісу вважається найпівденнішим природним лісом на території України. Крім того, на його території розташована діброва, вік якої понад 300 років. «Самарський бір» є домівкою для птахів, які занесені до Червоної книги України. Зокрема це — орел-могильник, орлан-білохвіст, змієїд.