ПАРТНЕРСТВО

У Києві пройшло 22-е засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва

На заході під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та першого заступника Прем’єр-міністра Білорусі Володимира Семашка сторони обговорили стан торговельно-економічного співробітництва та збільшення товарообігу між країнами, співпрацю в різних галузях промисловості, транспорту, АПК, паливно-енергетичній сфері.

Сергій Арбузов відкрив засідання словами: «Нам вдається враховувати інтереси одне одного. Адже Білорусь завжди була і буде важливим партнером для України». Він передовсім мав на увазі фінансові показники: в числі торговельних партнерів України за 2012 рік Білорусь посіла 2-е місце серед країн СНД (після Російської Федерації) і 4-е місце серед країн світу.

«Хоча через сусідство неминуче виникають і проблеми. Зокрема, нас непокоять проблеми, з якими стикаються українські виробники на білоруському ринку — кондитерських виробів, молочних продуктів», — сказав він.

А вже на спільній прес-конференції, яка пройшла після підписання сторонами Угоди між урядами про регіональне та прикордонне співробітництво і Протоколу 22-го засідання комісії, перший віце-прем’єр з упевненістю заявив: усі ухвалені рішення найближчим часом допоможуть усунути проблеми українського бізнесу в Білорусі.

«Нещодавно Кабінет Міністрів запрошував бізнес, який працює з Республікою Білорусь, на зустріч — ми вислухали всі проблемні питання. Я отримав відповідь, що за цими позиціями розпочалася робота. Зобов’язання, взяті урядом перед бізнесом, буде реалізовано вже цього року, — підкреслив Сергій Арбузов. — Навіть у не зовсім простих питаннях ми знайшли взаєморозуміння».

У цьому контексті Сергій Арбузов говорив про високий рівень українсько-білоруських відносин. Навівши показники у цифрах: товарообіг у 2012 році сягнув 7,32 мільярда доларів (порівняно з 2011 роком його приріст становив 18%). Щоправда, за результатами першого кварталу 2013 року показник не перевищив 1,35 мільярда доларів (це на 3,2% менше від даних за аналогічний період 2012 року).

Тож, даючи відповідь на запитання про велику кількість білоруських товарів в Україні, Сергій Арбузов зазначив: «Я б хотів, щоб і наша продукція, зокрема і кондитерська, могла бути представлена в Білорусі так само добре, як представлено білоруські продукти на ринку України».

У свою чергу, Володимир Семашко підкреслив, що Білорусь дуже зацікавлена у подальшому розвитку співпраці. «В нас нема дискримінації в торгівлі. Водночас не до кінця розблоковано питання щодо м’ясо-молочної продукції, української кондитерської продукції, яка також входить до продовольчої групи товарів», — наголосив він та додав, що протягом місяця ці питання буде вирішено.

Володимир Семашко також розповів, що Білорусь зацікавлена отримувати з України продукцію металургії, важкого та енергетичного машинобудування тощо.

Його думку продовжив Сергій Арбузов, заявивши, що українська та білоруська сторони знайдуть порозуміння у питаннях взаємної торгівлі. «Перспективи наших взаємовідносин доволі високі. Лише цьогоріч ми зустрічаємося вдруге. Очікується зустріч на рівні прем’єр-міністрів країн і, можливо, глав держав. Ми маємо домовитися», — резюмував він.

До речі, для України Білорусь є стратегічним партнером не лише в двосторонньому форматі, а й в контексті співпраці з урахуванням її членства в СНД, співпраці в рамах Митного союзу і Єдиного економічного простору.

Того ж дня перший заступник Прем’єр-міністра Білорусі мав зустріч із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який висловив переконання, що надання статусу спостерігача у Митному союзі дасть змогу Україні ефективно відстоювати свої інтереси.

«Ми сподіваємося, що питання, яке ми ставили перед керівництвом Росії, Білорусі, Казахстану, буде вирішено позитивно. На засіданні уряду ми прийняли відповідний меморандум, який враховує думки всіх трьох сторін», — сказав він.

І нагадав, що Україна зацікавлена співпрацювати з Митним союзом у форматі «3+1» (новостворена урядова робоча група вже вивчає нормативну базу організації).

«Зі 188 угод до 13 Україна не може приєднатися, оскільки вони суперечать Конституції. Інші угоди розділено на три групи. До першої входять ті, які при бажанні може бути підписано без додаткових узгоджень; до другої — які потребують переговорів і з мінімальними змінами можуть бути підписані; а до третьої — ті, які потребують серйозного переговорного процесу», — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.