Децентралізація підвищує якість життя на місцевому рівні і дає свободу в ухваленні рішень, а регіональний розвиток — одне з ключових державницьких питань. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлового-комунального господарства Геннадій Зубко, підбиваючи підсумки пост-моніторингу Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи в Україні та презентації дорожньої карти з місцевої і регіональної демократії в Україні.

Уже проведено бюджетну й податкову децентралізацію, ухвалено закони про засади державної і регіональної політики, про діяльність місцевого самоврядування, про добровільне об’єднання територіальних громад. Тепер головне завдання — провести місцеві вибори за новим законом  і отримати нових лідерів територіальних громад, які візьмуть на себе відповідальність і працюватимуть над підвищенням якості життя громад.

Геннадій Зубко наголосив, що час на цю роботу обмежений і важливо мати якісну дорожню карту, яка дасть змогу не тільки зекономити час, а й убезпечить від помилок. «Це допоможе переконати людей, що саме реформа децентралізації є тією, яка дає свободу в ухваленні потрібних державі рішень», — цитує прес-служба Мінрегіону слова урядовця.

Віце-прем’єр-міністр та президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Жан-Клод Фрекон підписали заяву про продовження співробітництва та втілення в життя рекомендації №348, ухваленої Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи в Україні (від 31 жовтня 2013 року) за підсумками пост-моніторингу та презентації дорожньої карти з місцевої і регіональної демократії в Україні.