Як підготувати свій бізнес для виходу на європейський ринок товарів та послуг, вінницькі бізнесмени дізнавалися під час першого засідання регіонального Клубу реформ у межах проекту «Синергія в дії». Ініціювало та організувало його Посольство Великої Британії в Україні.

Проект також реалізовуватимуть у Полтаві, Івано-Франківську і Чернівцях. Організатори брали до уваги те, що в цих містах, зокрема й на рівні бізнес-структур, уже напрацьовано позитивний досвід розвитку відносин з ЄС, яким можна ділитися. «Це дуже важливо, адже експортувати в ЄС не завжди легко, але можливості вражають — 500 мільйонів споживачів, — зазначив заступник глави місії Посольства Великої Британії в Україні Мартін Дей. — Після того, як набули чинності автономні заходи, які узгодив уряд України з Європейським Союзом і які передбачають асиметричне зменшення тарифів для виробників і експортерів в Україні, ми вже побачили, що лише за минулі місяці експорт України в країни ЄС збільшився на 25 відсотків. І, звісно, це створює робочі місця, дає прибутки, генерує податки, і, думаю, сукупність змін відчує кожен громадянин, і це те, що прагнуть бачити українці».

Обговорення та розуміння всіх нюансів співпраці в питанні торговельних відносин допоможе вітчизняним підприємцям і товаровиробникам швидше пристосуватися до вимог, стандартів і законодавства західних країн. Регіональний діалог сприятиме просуванню реформ, необхідних для реалізації Угоди про асоціацію з ЄС і впровадження зони вільної торгівлі.

Експерти зазначили, що цього року Україна зробила дуже багато кроків, щоб змінити себе не лише політично, а й економічно, змінити парадигми розвитку. Нині дуже важливо дати представникам малого і середнього бізнесу максимум інформації про ринок ЄС, бо український потенціал у торгівлі великий.

Зазначу, що Вінниця ще у 2006 році обрала шлях розвитку європейського міста з відкритою владою і з прозорими правилами ведення бізнесу. Виконувач обов’язків міського голови Сергій Моргунов зауважив, що Клуб реформ сприятиме підвищенню вже досягнутого рівня.