Термінові дебати щодо ситуації в Україні та питання позбавлення російської делегації членства в ПАРЄ — головні теми весняної сесії  у Страсбурзі. Проект резолюції щодо повноважень делегації РФ буде ухвалено сьогодні ввечері після засідання Моніторингового комітету, куди було подано дві відповідні пропозиції. Одну — від імені британського депутата Роберта Уольтера, у якій пропонується «переглянути повноваження російської делегації» з огляду на порушення територіальної цілісності та суверенітету України збройними силами Росії. У цьому разі йдеться фактично про виключення Росії з Парламентської Асамблеї. У другій пропозиції авторства данського депутата Міхаеля Йенсена йдеться, що ПАРЄ повинна «дати тверду відсіч політиці сили та провокації» Росії. Для цього депутати пропонують призупинити право голосу російської делегації.

Як заявила на прес-конференції президент ПАРЄ Анн Брассер, на підставі цих двох резолюцій члени Моніторингового комітету ухвалять одну резолюцію. До висновків цього документа може бути внесено одну з трьох пропозицій: підтвердити повноваження російської делегації, скасувати їх до січня 2015 року або підтвердити повноваження, запровадивши санкції. Анн Брассер пояснила, що процедурні правила ПАРЄ не уточнюють, які саме санкції може бути застосовано. Але серед них  Моніторинговий комітет може запропонувати позбавити російських депутатів права голосу, права очолювати комітети ПАРЄ чи призначатися доповідачами. Текст цієї резолюції буде винесено на голосування ПАРЄ у четвер.

Напередодні сесії російські депутати заявляли, що якщо питання про позбавлення делегації РФ повноважень у ПАРЄ буде винесено на голосування, Росія першою оголосить про вихід з асамблеї. Але, як пояснили «УК» в секретаріаті ПАРЄ, навіть за такого розвитку подій дебати з приводу повноважень російської делегації все одно відбудуться.

У середу депутати ПАРЄ проведуть термінові дебати «Останні події в Україні: загроза функціонуванню демократичних інститутів» за результатами візиту місії ПАРЄ до Києва, Львова та Донецька наприкінці березня. «Під час цього візиту я була на Майдані й чула заклики людей, звернені до нас, не допустити, щоб смерть понад ста людей не була марною», — сказала Анн Брассер. За її словами, члени делегації оцінили ступінь складності викликів, які постали перед новою українською владою: реформування виборчої та судової системи, децентралізація та боротьба з корупцією. Проте Рада Європи готова надати Києву всю можливу допомогу в цих питаннях.