Перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова повідомила, що Україна продовжує судові справи проти Росії у Європейському суді з прав людини. До 25 вересня Росія зобов’язана представити свою позицію у судовому позові до Європейського суду з прав людини стосовно анексії Криму та ситуації на сході України. Проте юристи переконують, що суди швидко не завершуються, особливо коли йдеться про міжнародні.

«Одна із заяв, які подала Україна, вже була комунікована: Російська Федерація отримала перелік запитань, на які мала відповісти до березня. Однак використовуючи процедурні моменти, вона змогла відтягнути цей процес до 25 вересня. Сподіваємося, що Росія більше не отримає змоги затягувати розгляд справи. І вже у вересні ми перейдемо на наступний етап її розгляду», — зазначила перший заступник міністра.

Ця справа з моменту подання неодноразово доповнювалася новими фактами і містить інформацію про порушення майже всіх статей конвенції ООН, починаючи від права на життя і катування і закінчуючи порушенням права власності державних підприємств, банків та інших установ, які перебували на Кримському півострові й після анексії втратили можливість розпоряджатися своїм майном.

«У цій заяві перелічено близько 4 тисячі підприємств. Вони подали до Мін’юсту інформацію про втрачене майно. Триває збирання документів, які підтверджують право власності на все це майно», — наголосила Наталія Севостьянова.

Експерти продовжують фіксувати порушення прав людини в Криму. Вони стосуються утисків кримськотатарського населення та українців, які перебувають на території півострова. Усі зареєстровані факти буде долучено до відповідної судової заяви.