АНТИКРИЗОВА ІН’ЄКЦІЯ.Сьогодні на саміті ЄС підпишуть Бюджетну угоду, яка передбачає посилення фіскальної дисципліни та утримання дефіциту бюджету на рівні 0,5% ВВП. Пакт бойкотували Велика Британія та Чехія, відтак, під документом підпишуться 25 країн ЄС з 27. Європейські політики сходяться на думці, що угода захистить ЄС від потрясінь. Однак для зростання економіки цього не досить.

«Бюджетний пакт спрямований лише на скорочення бюджетів. Цього замало. Ми повинні розробити конкретну інвестиційну стратегію, яка б забезпечила зростання і створення робочих місць», – заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

У перший день роботи саміту вотум довіри від колег здобув президент Ради міністрів ЄС Герман ван Ромпей. Бельгійця переобрали на другий термін – тривалістю у 2,5 роки. Втім, його кандидатуру підтримують не всі.

«Ван Ромпей брав безпосередню участь у поваленні законно обраних очільників уряду в Греції та Італії, яких замінили на маріонеткових прем’єр-міністрів. Він був набагато гіршим президентом ЄС, аніж я міг собі уявити. Крім того, його стиль одягу анітрохи не покращився», – заявив euronews лідер Партії незалежності Великої Британії Найджел Фараж.

Після виділення Греції рятівного траншу у 130 мільярдів євро питання дефолту Афін не стоїть руба. Відтак, уперше за багато місяців саміт ЄС позбавили епітету «антикризовий».

Copyright © 2012 euronews