Відтепер у розпорядженні оршанецьких прикордонників, які нині перебувають на передовій, з’явився унікальний броньований санітарний «УАЗ» для транспортування поранених. Один із власників військово-патріотичного музею в селі Шампань Звенигородського району на Черкащині Руслан Бойко та члени клубу місцевих джиперів передали вдосконалену машину прикордонникам. 

Досі цей автомобіль належав військовому музею в Шампані. Утім, зізнаються його власники, дійшли думки, що на фронті цей транспорт необхідніший. Перед тим як відправляти цю техніку на схід, її добряче переоснастили: обшили бронею, яка витримує автоматний постріл, встановили лебідку, що допоможе витягти автівку, якщо вона загрузне, чи евакуювати пораненого. А ще облаштували приладом нічного бачення, встановили на ній рейковий домкрат та експедиційні багажники. Колеса зроблено так, щоб їх можна було замінити у лічені секунди. Крім того, санавтомобіль має сучасний навігатор.

Зовні санітарний автомобіль майже не відрізняється від звичайного. Фото з сайту procherk.info

— Найголовніше завдання цього транспорту — рятувати людські життя, — зауважив Руслан Бойко. — Із встановленою тут навігацією можна легко пересуватися бездоріжжям, лісами чи полями, до того ж завдяки приладу нічного бачення керувати цією машиною можна навіть у темряві, просто дивлячись на екран монітора…

Над модернізацією автомобіля майже місяць працювали семеро умільців — члени джиперського клубу. Також брати Бойки передали прикордонникам переобладнаний БТР. Раніше вони вже передавали переоснащений БТР для потреб батальйону територіальної оборони «Черкаси».

У зону АТО з Черкащини саме завдяки зусиллям інших ентузіастів, які останнє віддають на фронт, відправили вже не один автомобіль. Начальник Прикордонного центру Ігор Павлов вручив подяки всім тим, хто долучився до переоснащення автомобіля.

— Такі спеціалізовані автомобілі завжди там потрібні, оскільки можуть виконувати специфічні завдання, — сказав Ігор Павлов. — Техніка там є, але саме такої наша вітчизняна промисловість поки що не випускає.