ОПАЛЕННЯ. Що холодніше стає надворі, то активніше люди вмикають різноманітні прилади «додаткового обігріву» у помешканнях. Навіть тоді, коли тепловики подають тепло «правильної» температури. Бо, як з’ясувалося, тепло за встановленими нормативами (в опалювальних приміщеннях має бути не менш як 18 градусів тепла, а в кутових кімнатах — 20) людей не влаштовує. Це з’ясували на Херсонщині, провівши наприкінці минулого року опитування під час місячника пожежної безпеки у побуті. Воно показало, що ті 20 градусів — лише мінімум, який влаштовує людей. Загалом вони почуваються комфортно, коли в кімнатах від 20 до 24 градусів. А це наштовхує надумку, що люди різними способами «доводитимуть» температуру до прийнятного для них рівня. 50% опитаних зауважили, що для додаткового обігріву використовують побутові обігрівачі, 10% — грілки, теплий одяг, а 4% — вмикають конфорки і духовки плит.

На перший погляд, картина звична й зрозуміла. Всі так роблять. Як зрозуміло й те, що майже всі ці способи зігрітися — додатковий ризик появи «червоного півня». Фахівці кажуть, що основними причинами пожеж у житловому секторі є саме необережне поводження з вогнем, порушення правил безпеки під час експлуатації нагрівальних приладів. За 2012 рік на Херсонщині вогонь пошкодив 294 житлових будинки, сума збитків сягнула майже 90 млн грн. А найстрашніше — загинуло 46 осіб. До речі, чимало пожеж виникають саме в селах, де опалення індивідуальне, а люди нехтують заходами безпеки. За видами опалення домівок респонденти розподілилися так: 49% користуються пічним, 30% — газовим опаленням. У решти — електричні котли та інші види опалення. 

— Роз’яснювальну роботу щодо пожежної безпеки в побуті проводимо постійно, але прикрі випадки свідчать, що не всі до порад дослухаються, — каже фахівець ТУ МНС у Херсонській області Галина Лисенко. — Тож під час місячника Інспектори управління Держтехногенбезпеки, фахівці ТУ МНС разом із представниками органів місцевого самоврядування найпильнішу увагу приділяли тим населеним пунктам, у яких 2012 року «червоний півень» бував найчастіше. Наприклад, на території Новозбур’ївської сільради Голопристанського району сталося 23 пожежі, в яких загинуло 2 особи. Фахівці завітали до Нової Збур’ївки, аби нагадати людям про заходи безпеки.

Керівник Голопристанського райвідділу управління Держтехногенбезпеки області підполковник служби цивільного захисту Лариса Мищенко попросила депутатів сільради на своїх дільницях ще раз переконатися, що власники будинків перевірили газове обладнання, а хто користується пічним опаленням, підремонтували плити, потрусили сажу.

Жителі села теж поділилися досвідом, як не потрапити в халепу. Наприклад, зауважила одна з жіночок, якщо в домі пічне опалення, треба перед початком сезону потрусити сажу, а коли топиш, не закривати до кінця засувку. Хоча не все залежить від людей. Одна селянка розказала, що якось навіть при дотриманні заходів безпеки піч буквально розірвало — через неякісне вугілля…