Рівненщина одержить 25 мільйонів доларів від Світового банку, які протягом п’яти років використають на вдосконалення лікування серцево-судинних захворювань.

За інформацією управління охорони здоров’я облдержадміністрації, нині в області зареєстровано приблизно 600 тисяч пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Зокрема реєструють майже 1000 випадків інфаркту міокарда, понад 2500 інсультів, 50 тисяч хворих на ішемічну хворобу серця. Щороку хвороби серця спричиняють майже дві третини смертей та третину інвалідностей через несвоєчасні діагностування й лікування.

Саме тому Рівненщина звернулася до Світового банку з відповідним проектом.

— У селі, на жаль, майже не залишилося кардіологів. Тож селянам доводиться їхати до районної лікарні, але часто буває вже запізно, — розповів голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков.

Проект передбачає реформування сільських ФАПів у лікарські амбулаторії, де працюватимуть кардіологи та сімейні лікарі, а також придбання відповідного обладнання для таких пунктів та районних лікарень і закупівлю 18 автомобілів швидкої допомоги.

Невтішна ситуація із серцево-судинними захворюваннями й на Чернігівщині. Рік у рік вона погіршується. В області вважають, що насамперед через низьку обізнаність населення з можливостями сучасної медицини. Про це в обласному центрі говорили на науково-практичній конференції за участю провідних столичних фахівців. Захід відбувся в межах Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».

Чернігівські медики продемонстрували свої напрацювання у кардіології. Зокрема на базі 2-ї міської лікарні півроку працює обласний центр серцево-судинної хірургії, де роблять операції на відкритому серці та ендоваскулярні втручання. Цілодобово діє програма з лікування гострого коронарного синдрому. Хворих, які потребують проведення коронарографії, імплантації кардіостимуляторів, аорто-коронарного шунтування, стентування коронарних судин серця, вписано до спеціального реєстру.

Область гостро потребує створення міжрайонних регіональних центрів для надання екстреної кардіологічної та кардіохірургічної допомоги. Серед проблемних питань виокремлено нестачу дитячих кардіоревматологів у районах. Тривожить брак в обласному пологовому будинку та обласній дитячій лікарні діагностичної апаратури, тестів та препаратів для порятунку життя хворих при критичних вроджених вадах серця.