ПРОЕКТ. У Харкові безкоштовно роблять дорогі операції з повернення зору дітям. Щороку маленьким жителям області проводять до 40 оперативних втручань з імплантації штучного кришталика. Закуповують імпланти та витратні матеріали за кошти обласного і міського бюджетів у рамках виконання обласної програми «Здоров’я Слобожанщини». Здійснюють проект лікарі харківської клінічної офтальмологічної лікарні №14 та дитячого офтальмологічного відділення обласної клінічної лікарні.

Справжнє диво хірурги здійснили торік, прооперувавши дев’ятимісячну дівчинку з обласного будинку дитини. У маленької Анастасії, яку покинула матір одразу після пологів, виявили вроджену патологію — відсутність кришталиків на обох очах. Стало зрозуміло, що їй потрібна операція, адже без неї дівчинка залишиться сліпою на все життя. Як розповів головний лікар офтальмологічної лікарні №14 Михайло Ковтун, випадок з такою патологією в його практиці трапився вперше. Маленьку Настусю він оперував особисто. Складною операція була лише для медичного персоналу, а для дитини вона минула легко. По її завершенні крихітна пацієнтка бавилася іграшками, реагувала на оточуючих відповідно до свого віку.

— Після тієї операції, — говорить заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, — ми з’ясували, що в Харківській області є ще четверо дітей, яким необхідні операції з імплантації штучного кришталика. Троє з них, що мешкають у районах області, прооперовані. Діти, яким повернули зір, почуваються добре.