Внаслідок землетрусу, який стався у Непалі 25 квітня, понад 8 тисяч людей загинули, тисячі були поранені, сотні тисяч залишилися без даху над головою.

У такі дні хвилини та навіть секунди можуть врятувати життя.

П’єр-Марі Сарант, засновник компанії CynSIS, намагається зберегти ці коштовні секунди, створивши аплікацію для смартфонів, яка може попередити про початок підземних поштовхів.

Вона має назву «QuakeShare» та працює, використовуючи властивості гіроскопа та навігатора, які вбудовано у смартфони.

Розповідає Пєр-Марі Сарант:

«Як тільки наші смартфони зафіксують сейсмічну активність, дані про це надійдуть на сервер. Він також збиратиме сигнали з інших смартфонів, після чого можна буде проаналізувати отримані цифри. Алгоритм зможе підтвердити, чи справді відбувається землетрус, і все це за лічені секунди».

Аплікація створює сигнал небезпеки, який подається відразу до урядових та рятувальних служб, пожежників, у гуманітарні організації, до усіх, хто передплатив цю послугу.

Якщо дані про землетрус будуть підтверджені, подається загальний сигнал тривоги.

Пєр-Марі Сарант:

«На екрані смартфону хронометр може засвідчити про початок землетрусу вже за кілька секунд. Отже, люди знатимуть, що треба шукати порятунку, не гаючи часу. Ідея полягає в тому, аби гео-локалізувати користувачів, і якщо у крайньому випадку буде відсутній зв’язок, світло, комунікації, ми все одно будемо знати про місцеперебування людей під час поштовхів».

У нового пристрою є певні недоліки, зокрема той, що він занадто покладається на інтернет, який може не працювати у віддалених місцевостях. Але це не означає, що він не може сприяти мільйонам людей, які живуть у зонах, де часто трапляються землетруси.

Euronews