Як відомо, щороку Законом «Про Державний бюджет» на відповідний рік визначається сума коштів для забезпечення виплати разової допомоги (до 5 травня) ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». Нагадаємо, що на 2014 рік Мінсоцполітики затвердило відповідну бюджетну програму на суму 891 мільйон гривень.

— Уже 88% коштів ветерани отримали, адже 775,9 мільйона гривень перераховано до обласних департаментів соціального захисту населення, із них 754,1 мільйона вже надійшло до поштових відділень та банківських установ. Реально ж людям уже видали 695,9 мільйона гривень, — поінформувала міністр соціальної політики Людмила Денісова.

І додала, що, на жаль, ветеранам Криму, які нині тимчасово перебувають на окупованій території автономії, на місці ці гроші виплатити неможливо. Проте такі кошти в сумі 43 мільйони гривень перебувають на рахунках Міністерства соціальної політики.

— Ми готові у будь-який час нашим ветеранам, які живуть у Криму та Севастополі, виплатити ці кошти на материковій частині України. На жаль, нині іншого механізму просто немає. На півострові проживають 76 тисяч ветеранів Великої Вітчизняної, і, наскільки мені відомо, чимало з них уже зверталися до управлінь соціального захисту населення, до пенсійних фондів на території автономії, та їм відмовляють. Адже, вочевидь, за якимись іншими законами, які нині діють на цій території, їм ці виплати надати не можуть, — розповіла міністр. — Ми розуміємо, що це люди досить похилого віку, але все ж вони мають звернутися по виплати лише особисто.

Відповідаючи на запитання журналіста «УК», Людмила Денісова зауважила, що звертатися ці люди можуть до управлінь соціального захисту будь-якої області та будь-якого населеного пункту і, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, отримають ці гроші у тих же розмірах, що й жителі материкової частини.

Щодо пенсій ветеранам та іншим жителям держави, то нині 15% від місячної заявки, яка становить 24 мільярди гривень, вже профінансовано. І саме ветеранам та інвалідам війни ці виплати проводять у першу чергу. Щомісяця вони отримують їх до 10 числа. А ось у травні, зважаючи на те, що 9—10 числа цього року вихідні дні, вони мали отримати їх до 8 травня.

Щодо інших пільг, передбачених для ветеранів та їхніх родин, як от субсидії на комунальні виплати, Людмила Денісова запевнила, що кошти у сумі 8 мільярдів на їхню виплату в бюджеті передбачені. Те саме стосується і соціальних реабілітаційних послуг та санаторно-курортного оздоровлення.

— За перший квартал цього року вже оздоровлено 4,5 тисячі ветеранів і ще 15 тисяч планують оздоровити до кінця року. На жаль, два санаторії, які перебувають на тимчасово окупованій території, цього року ми не зможемо використати для оздоровлення літніх людей. А тому їм це буде компенсовано у вигляді одноразової виплати розміром 360 гривень, — зазначила посадовець. — Ці кошти також у бюджеті передбачені.

Вона висловила сподівання, що, можливо, з часом ці санаторії все ж повернуться Україні. Та нині Мінсоцполітики веде перемовини з Державним управлінням Президента, аби в наступному році, можливо, оздоровлювати колишніх фронтовиків, а також дітей у санаторних закладах, які перебувають у віданні цього управління.

Щодо людей, які прибувають з Криму на тимчасове поселення на материкову Україну, таких, за словами міністра, нині по регіонах 7723. Це лише цивільні, які неорганізовано приїжджають на материк. Найбільше їх у Києві — 2111 осіб. Ці люди прийшли та зареєструвалися офіційно. І ветерани, які є серед них, після цього можуть звернутися до місцевого управління соціального захисту та отримати усі належні їм виплати. Міністр наголосила, що процедура отримання таких виплат спрощена для всіх кримчан і для ветеранів також.