Закон про заборону російських фільмів, який парламент ухвалив 5 лютого, а Президент підписав 2 квітня, сьогодні набув чинності.

У прикінцевих положеннях документа обумовлено, що він набирає чинності через два місяці після опублікування.

Документ вводить нову статтю 15-1 до закону про кіно, яка забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (такий статус має тільки Росія) і радянських органів державної безпеки (ВЧК, ОГПУ, НКВД, КДБ і т.д.). Заборона діє відносно таких фільмів незалежно від країни виробництва, які зняті з 1 серпня 1991 року.

Одночасно вводиться заборона трансляції будь-яких фільмів, знятих фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року.

Популяризація органів держави-агресора чи СРСР визначена як наявність їх співробітників серед позитивних героїв або як показ діяльності таких органів у позитивному світлі. Крім того, під заборону потрапляють фільми, в яких прямо або побічно ставиться під сумнів територіальна цілісність України, виправдовується окупація Криму чи Донбасу, показується перевагу росіян над українцями.

За показ російських фільмів загрожує штраф у розмірі десяти мінімальних зарплат за перший зафіксований випадок і 50 мінімальних зарплат за кожний наступний.

Водночас у законі про телебачення і радіомовлення окремо прописана заборона фільмів за участю акторів, музикантів, авторів сценарію, режисерів, продюсерів, які потрапили до спеціального переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (повинен публікуватися на сайті Мінкульту).

Наразі в Україні заборонені російські телеканали «Перший канал. Всесвітня мережа», «РТР-планета», «НТВ-мир», «Росія-24», «TVCI», «Росія-1», НТВ, ТНТ, «Петербург-5», «Зірка», «РЕН-ТВ», «РБК-ТВ», Life News, Russia Today, «Історія», а також білоруський державний телеканал «Білорусь 24».

iPress.ua