Міністр фінансів Сергій Марченко та єврокомісар з питань бюджету та адміністрування Йоганнес Ган підписали Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством. Мета програми — захист фінансових інтересів Європейського Союзу шляхом підтримки зусиль у боротьбі із шахрайством та корупцією, що впливають на бюджет ЄС, підтримка взаємодії між адміністративними органами держав-членів ЄС, забезпечення належного виконання законодавства з митних та сільськогосподарських питань.

Угода між Україною та ЄС сприятиме запобіганню та боротьбі із шахрайством, корупцією та будь-якою іншою незаконною діяльністю, що впливає на фінансові інтереси України та ЄС, поліпшенню процесів звітування про можливі порушення щодо коштів ЄС, реалізації інструментів оперативного обміну адміністративною інформацією між Україною та ЄС в митних та сільськогосподарських справах.

«День у день Україна стає дедалі ближчою до членства в ЄС. Приєднання до Програми щодо боротьби із шахрайством — ще один важливий крок для зміцнення співпраці з Європейським Союзом, а також побудови надійних та прозорих відносин», — зазначив Сергій Марченко.

Під час робочого візиту до Брюсселя міністр фінансів зустрівся з комісаром Європейського Союзу з питань економіки Паоло Джентілоні та генеральним директором з питань сусідства та переговорів щодо розширення Гертом-Яном Коопманом. Сторони обговорили поточний стан економіки України, співпрацю з ЄС в межах інструменту Ukraine Facility та міжвідомчої Координаційної платформи донорів України, а також процес євроінтеграції  нашої країни.

Сергій Марченко подякував європейським партнерам за послідовну та своєчасну допомогу Україні під час повномасштабного вторгнення рф.

«Євроінтеграція — один з ключових пріоритетів українського уряду. Вдячний колегам з ЄС за співпрацю та підтримку нашої країни на цьому шляху. Ми активно працюємо над виконанням спільно визначених з партнерами завдань. Переконаний, що подальше посилення економічного співробітництва України та ЄС стане ще однією сходинкою на шляху України до її європейського майбутнього», — зазначив міністр фінансів.

На зустрічі було наголошено, що залучення першого траншу обсягом 4,5 мільярда євро в межах перехідного фінансування інструменту відповідно до Ukraine Facility — потужний сигнал для всіх міжнародних партнерів.

Окремо сторони відзначили досягнення у співпраці України та Європейського Союзу в напрямах митної та фіскальної політики. У цьому контексті було обговорено важливість нещодавньої попередньої домовленості Ради ЄС та Європарламенту щодо продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах повномасштабної війни. Мінфін України докладає значних зусиль для гармонізації українського законодавства із правом ЄС. Зокрема, здійснює кроки з удосконалення митної та податкової систем.

Щодо співпраці в межах міжвідомчої Координаційної платформи донорів України учасники зустрічі зазначили, що це є важливим інструментом уоб’єднанні зусиль партнерів нашої країни з метою координації їх підтримки, надання досвіду та знань, та спільної роботи для розвитку та відновлення України.

Джерело:

Міністерство фінансів