Сучасні харчові технології перетворюють сир у карикатуру на самого себе. Винайдено  дешеву заміну не лише  дорогому молочному жиру (його витісняють оліями, наприклад пальмовою), а й украй  потрібному організмові людини білку. Тому перш ніж покласти продукт у  кошик у магазині, слід не лише подивитися на дату виготовлення, а й уважно вивчити  його вміст. А якщо хочете обрати справді  смачний і натуральний сир за оптимальну ціну,  то критерії слід розширити.

Після вступу України до СОТ у 2008 році було зменшено розмір ввізного імпортного мита. Це призвело до значного збільшення ввезення продукції з інших країн, зокрема сиру:  з 4 тисяч тонн у 2009 році  до 17 у 2013-му. З початку 2014-го обсяги імпорту європейських виробників почали падати. Така тенденція триває й у 2015 році. Основними причинами падіння імпорту продукції на територію України стали: девальвація гривні і введення додаткового 10-відсоткового ввізного імпортного мита на всі продукти харчування. Як наслідок, скоротився й імпорт якісних сирів, що раніше були альтернативою вітчизняній  продукції.

За цих умов вітчизняна  компанія «Клуб сиру», що входить до п’ятірки найбільших виробників у галузі, інвестувала 0,7 мільйона гривень у виробництво нових сортів сиру замість дорогого імпорту. Перша партія новинок, які розробляли півроку, вже надійшла у продаж. Асортимент продукції зокрема був доповнений твердими сирами  «Грюнвальд» з пажитником, «Діжонський» із зернами гірчиці, «Неаполітанський» із томатом, паприкою та базиліком і «Сорочинський» із пряженим молоком.

«У 2014 році товариство зберегло  тенденцію до нарощування виробництва. Ми збільшили цей показник порівняно із 2013-м на 11% — до 6,5 тисячі тонн. Це пояснюється незалежністю компанії від російського ринку збуту і відповідною асортиментною політикою. Прогнозуючи скорочення імпорту сиру, ми почали випускати високоякісну альтернативу європейським сирам у лінійці «Світова сирна колекція». Нині українці дедалі більше віддають перевагу вітчизняному  продукту, виготовленому з дотриманням традиційно високих стандартів виробництва. Висока якість та ретельне дотримання технологій — це те, що потрібно покупцеві, те, що ми пропонуємо», — наголошує Максим Рилік, виконавчий директор ТОВ «Клуб Сиру».

Одним словом, хочете здивувати всіх своїм «С-и-и-р!», уживайте справжнє.