ЯДЕРНА БЕЗПЕКА. Китай та США домовилися узгоджувати свої реакції на будь-які «потенційні провокації» Північної Кореї, якщо вона продовжить працювати над запланованим запуском ракети, повідомляють у Білому Домі.

У Північній Кореї кажуть, що носій дальньої дії потрібен для того, щоб вивести на орбіту супутник. У США наполягають, що будь-який старт ракети порушить резолюції ООН і буде вважатися ракетним випробуванням.

Президент США Барак Обама та лідер Китаю Ху Цзіньтао зустрілися в кулуарах саміту з питань ядерної безпеки в Південній Кореї.

Запуск ракети запланований у проміжку 12-16 квітня і буде присвячений сотій річниці з дня народження покійного лідера КНДР Кім Ір Сена.

У Білому Домі кажуть, що Ху Цзіньтао запевнив Барака Обаму, що дуже серйозно ставиться до північнокорейського питання і засвідчив стурбованість Китаю урядом у Пхеньяні.

Однак, як повідомляє інформагенція АР, посадовець зі сфери національної безпеки США висловив сумнів, що в політиці Китаю відбудуться якісь зміни.

«Китай уже висловлював своє занепокоєння раніше, і Північна Корея продовжувала чинити, як і раніше, – сказав заступник радника з національної безпеки Бен Роудс. – А відтак, Китаю слід замислитися про те, щоб робити більше, ніж висловлювати Північній Кореї послання і застереження».

Як повідомляє китайська державна інформагенція «Сіньхуа», Ху Цзіньтао  назвав питання Північної Кореї «дуже складним і чутливим».

«Ми сподіваємося, що не побачимо повороту назад у тому імпульсі послаблення напруги на півострові, якого ми так тяжко добилися», - сказав лідер Китаю. 

До Сеулу прибули представники понад 50-и країн, серед яких українська делегація на чолі з Президентом Віктором Януковичем.

Виступаючи перед студентами Університету Ханкук, Барак Обама повторив зобов'язання США, як «єдиної країни, яка коли-небудь використовувала ядерну зброю», зменшити свій ядерний арсенал.

За словами Барака Обами, він з нетерпінням очікує на зустріч у травні з новообраним президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити подальше скорочення ядерної зброї.

Вашингтон і Москва підписали «Новий Старт» після того, як закінчився термін дії попереднього договору «Старт».

Нова домовленість зобов’язує США і Росію скоротити свої арсенали до 1550 розгорнутих ядерних боєзарядів, що на 30% менше, ніж обмеження, встановлене попереднього разу.

Як повідомляє прес-служба Президента України, Віктор Янукович розповість світовим лідерам про повне виконання Україною зобов'язань позбутися до 2012 року запасів високозбагаченого урану. Ці зобов’язання країна взяла на себе під час попереднього саміту у Вашингтоні в 2010 році.

22 березня Україна за сприяння США й Міжнародної агенції з атомної енергетики вивезла до Росії останню партію високозбагаченого урану.

У Сеулі президент України планує зустрітися з керівництвом Південної Кореї, генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, а також, як повідомляє його прес-служба, «главами делегацій інших країн та міжнародних організацій, включаючи США та ЄС».

Перший саміт з ядерної безпеки відбувся у квітні 2010 року у Вашингтоні за участю лідерів 47 країн і провідних міжнародних організацій. 

КОМЕНТАР

Джонатан Маркус
Дипломатичний кореспондент BBC

Після розпаду в 1991 році Радянського Союзу виникли побоювання, що ядерні матеріали можуть потрапити до рук терористів та екстремістів.

У Сполучених Штатах такі хвилювання посилилися після нападів 11 вересня на Нью-Йорк і Вашингтон. США та їхні ключові союзники, такі як Великобританія, переконані, що «Аль-Кайда» шукає можливість отримати матеріали для створення ядерної або радіоактивної бомби.

У квітні 2010 року президент Барак Обама скликав у Вашингтоні саміт, який поставив амбітну мету протягом чотирьох років домогтися, щоб усі вразливі ядерні матеріалі в усьому світі були в безпеці. Деякого поступу досягнуто – Чилі, наприклад, повернула високозбагачений уран до США; Казахстан перевіз відпрацьоване паливо до безпечного складу; Україна переправила радіоактивні матеріали до сховища в Росії.

Однак прогрес виявився фрагментарним, частково тому, що початкова мета, поставлена в 2010 році, була недостатньо чітка й не супроводжувалася детальним графіком або планом робіт. Нині, два роки по тому, учасники Сеульського саміту спробують надати справі нового імпульсу.

Які країни мають ядерну зброю і скільки

BBС ua