Якщо Газпром не виплатить НАК «Нафтогаз України» 2,56 мільярда доларів, які має сплатити за підсумками двох рішень Стокгольмського арбітражу, його європейське майно продаватимуть на аукціонах. Про це заявив головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, повідомляє прес-служба відомства.  За його словами, гроші, виручені від реалізації статків Газпрому на аукціонах, має отримати Нафтогаз. 

Стокгольмський арбітраж зобов’язав російського монополіста Газпром доплатити «Нафтогазу України» 4,63 мільярда доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Рішення про це було винесено ще 28 лютого. З огляду на борги Нафтогазу російський монополіст має сплатити йому 2,56 мільярда доларів. При цьому  російській компанії щодня нараховують відсотки від несплаченого боргу обсягом 500 тисяч доларів. Пеня нараховуватиметься доти, доки Газпром не виконає рішення арбітражу щодо України. Також суд зобов’язав російську компанію поставляти до 5 мільярдів кубометрів газу на рік у 2018—2019 роках за цінами, які відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах. Проте цю вимогу Газпром також не виконав. 

Суму 2,56 мільярда доларів було закладено в бюджет Газпрому на цей рік, однак керівництво компанії відмовляється її виплачувати українській стороні з політичних міркувань, повідомляє Укрінформ. Натомість у Газпромі заявили, що не згодні з рішенням арбітражу Стокгольма за позовом Нафтогазу за контрактом на транзит газу та «захищатимуть свої права всіма законними способами». Паралельно російський монополіст повідомив про намір розірвати всі контракти з Нафтогазом. Проте, як пишуть російські ЗМІ, Газпром буде змушений підписати новий контракт на транзит газу з Україною через замалу потужність «Північного потоку-2» для покриття газових потреб Європи.