Про те, що експортний механізм підприємств Сумщини працює ритмічно і успішно, свідчать результати діяльності місцевих митників. Цього року платники податків перерахували понад 1,3 мільярда гривень митних платежів, що на 100 мільйонів більше, порівняно з відповідним тогорічним періодом. Про це повідомив начальник Сумської митниці Олександр Гуцал, наголосивши, що зростання відбулося навіть за суттєвого зменшення товарообігу з традиційним партнером — Російською Федерацією. Натомість сумські підприємства оперативно переорієнтували свій бізнес на європейський ринок.

Істотним складником у наповненні валютного кошика залишається також професійна боротьба з контрабандним переміщенням товарів. Сумщина межує з трьома російськими прикордонними областями, що спонукає багатьох фінансових екстремалів удаватися до такого сумнівного способу швидко заробити. Однак, як правило, заробляють не долари чи гривні, а штрафні санкції, вилучення контрабанди чи навіть терміни ув’язнення — залежно від розмаху оборудки.

Серед предметів незаконного переміщення через кордон — бензин, спирт, наркотичні препарати тощо. З початку року правоохоронці митниці порушили 484 справи на суму більш як 15 мільйонів гривень. Окрім того, вилучили всілякого контрабандного добра на 8 мільйонів.

Як вважають правоохоронці, зростання показників досягнуто насамперед завдяки збільшенню кількості спільних з прикордонниками мобільних бригад і перевірок, а також професійному вишколу інспекторів.