ПАРТНЕРСТВО

Україна і Туркменістан прагнуть відновити максимальні обсяги товарообігу

Наші країни домовилися почати роботу над підготовкою нового договору про довгострокове торговельно-економічне співробітництво. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи результати Другого засідання Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з питань економічного співробітництва, яке відбулося в Ашгабаті.

Наука зближує країни

Термін дії попереднього договору, укладеного в 2001 році, сплив торік. І необхідно швидко надолужувати згаяний час, бо з жовтня 2003 року, тобто з моменту першого засідання міжурядової комісії, минуло понад сім років.

За цей період товарообіг між Україною і Туркменістаном скоротився більш ніж у 12 разів. Якщо в 2004 році він становив 4,3 млрд доларів, то за підсумками 2010 року - лише 359 млн. "Ми домовилися використовувати всі доступні можливості для активізації співпраці", - заявив український урядовець.

Досягнуто домовленості підготувати зустрічні пропозиції щодо виходу текстильної, килимової та харчової промисловості Туркменістану на український ринок і, відповідно, продукції українського машинобудування, хімічної, металургійної, харчової промисловості, а також будівельних матеріалів і продукції сільського господарства на туркменський, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єр-міністра -міністра економічного розвитку і торгівлі.

Уряди ж двох країн сприятимуть активізації співробітництва між Торгово-промисловими палатами - проведенню конференцій, виставок, ярмарків, бізнес-форумів, постійному обміну інформацією про ситуацію на ринках. На засіданні комісії обговорено й перспективи співпраці у багатьох сферах, зокрема: у нафтогазовій сфері, будівельній галузі, в сільському господарстві, в транспорті і зв'язку, освіті, науці, охороні здоров'я, культурі і спорті.

Розширюватимуть співробітництво також академії наук України і Туркменістану, зокрема, у проведенні спільних досліджень у галузі інноваційних технологій видобутку і переробки нафти і газу, використанні відновлювальних джерел енергії, захисті навколишнього середовища. Йдеться і про співпрацю в галузях біо- і нанотехнологій, фармацевтичній промисловості, розробці інновацій у сільському господарстві, а також підготовку фахівців для Туркменістану.

По труби і туризм

Туркменська сторона запросила українські компанії брати участь в інвестиційних проектах в Національній туристичній зоні "Аваза" і у тендерах з розвідки та розробки родовищ нафти і газу. А Україна запропонувала колегам брати участь у розвитку курортної інфраструктури Карпатського регіону.

Сторони погодилися опрацювати можливості участі українських підприємств спільно з ДК "Туркменгаз" та ДК "Туркменнафтогазбуд" у проектах спорудження газопроводів в Туркменістані. Йдеться, зокрема, про можливості постачання трубної продукції та технологічного обладнання.

За його словами, українські фахівці можуть вести будівництво будь-яких об'єктів ПЕК, проводити сервісні роботи з капремонту, забезпечувати попередження і ліквідацію аварійних ситуацій на нафтогазопроводах в Туркменістані.

"У надійності і професіоналізмі наших фахівців туркменські колеги неодноразово переконувалися на практиці. Наприклад, під час гасіння фонтану газового родовища "Осман" в Марийському велаяті, де брали участь працівники одного з дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", - заявив Андрій Клюєв.

Наступне засідання Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з питань економічного співробітництва заплановано провести в Києві в 2012 році, додав віце-прем'єр-міністр.