Ушосте поспіль у краї туристичний сезон відкривають фестивалем «Мандруймо замками Тернопілля». Програма його заходів була як завжди насиченою. Що туристові настрою додасть? Правильно, смачні наїдки — українські національні страви. Клубні працівники Збаразького району вареники ліпили, в окріп кидали, сметаною та шкварками мастили просто під зеленими шатрами дерев. Начиняли  картоплею, сиром, капустою.

Виторг із продажу  вареників, солодощів,  інших смаколиків, як і виробів народних умільців,  спрямували на допомогу бійцям АТО.

А  учасники історичного клубу «Збаразька дружина»  організували турнір лучників, показали лицарські бої. Було гаряче. Енергійно працював Андрій Бурковський, майстер художнього ковальства. На фестиваль приїхав із «циганською» кузнею — давнім пересувним горном. І кував наконечники, гачки, підківки на щастя.

Знана у краї лялькарка Людмила Павлова у містечку народних умільців представила велику добірку ляльок-мотанок, виробів із бісеру. Каже, люди завжди цікавляться і її сережками-мотанками, і м’якенькими кониками з текстилю, пташками, сплетеними з джутової нитки.

Тож хтось із відвідувачів  поповнив власні сувенірні припаси, хтось збагатив себе духовно, слухаючи концертну програму, оглядаючи виставки художніх робіт. Окрему алею організували для проведення Західноукраїнської туристичної виставки. Власний турпродукт, розмаїті рекламні та довідкові матеріали з організації відпочинку тут репрезентували представники туристичного бізнесу,  історико-архітектурних заповідників Тернопілля, Волині, Рівненщини та Буковини.

— Цей туристський сезон і, напевно, наступний мобілізуватимуть наші зусилля на показ якісно іншого Тернопілля, — каже Назар Яворський, заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму ОДА. — Донедавна ми говорили про принади краю: замки, печери, водоспади. Тепер працюємо з державними й приватними структурами для надання туристові цілого комплексу послуг — від харчування, проживання до організації найрізноманітніших маршрутів та атракцій. Приємно, що вже кілька підприємців відгукнулися. В області запрацювали три туристські комплекси європейського спрямування. Змінили  підходи до роботи туроператори, які займаються розвитком внутрішнього туризму. Гадаю, що цього року апробуємо нові туристські маршрути і кілька турпродуктів.