Гуманітарна допомога, надана Україні урядом Федеративної Республіки Німеччина, дасть змогу Українській державі ефективніше розв’язувати проблеми внутрішньо переміщених осіб. Про це сказав під час зустрічі з міністром економічного співробітництва і розвитку ФРН Гердом Мюллером віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Зустріч відбулася за результатами передачі Україні гуманітарної допомоги на суму 10 мільйонів євро.

«Допомога і підтримка наших партнерів у Європейському Союзі і в усьому цивілізованому світі є надзвичайно важливою для України. В серпні цього року під час зустрічі Президента Петра Порошенка та Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель було домовлено про підтримку людей, які опинилися під тиском і агресією в східних регіонах України. Нині ми є свідками того, за який термін від слів нам вдалося перейти до конкретних справ», — наголосив Володимир Гройсман.

До слова, із Німеччини на 112 вантажівках уже прибуло 745 тонн гуманітарного вантажу загальною вартістю 7 мільйонів євро. До цього вантажу належать пересувні житлові будиночки, кухні, пральні машини, будівельні матеріали для відновлення зруйнованих будівель, генератори, цистерни для води та дизельного пального, обігрівальні прилади, а також ковдри, одяг, ліжка, медичні матеріали та предмети гігієни. Ще майже на 3 мільйони євро буде придбано й інші товари в Україні. Допомога надійде передусім людям, які проживають у Харкові, Дніпропетровську, Маріуполі, Запоріжжі та Слов’янську.

У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив: «Гуманітарна допомога Німеччини допоможе нам побудувати для людей, які залишилися без даху над головою, 4 тисячі місць тимчасового проживання в Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровську. Муніципалітети цих міст готові співпрацювати. Необхідні для будівництва землі вже виділено, вирішується питання інфраструктури. Перші будиночки вже починають зводити».

Як передає слова віце-прем’єра його прес-служба, ці будиночки залишатимуться під управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій і зможуть використовуватися у майбутньому для розгортання у місцях стихійних лих або інших надзвичайних ситуацій. Передбачається, що люди у будиночках житимуть не більше місяця — допоки відповідні служби не допоможуть їм знайти постійне житло і роботу.

У свою чергу міністр економічного співробітництва і розвитку ФРН заявив, що людям, які перед початком зими змушені були залишити власні домівки, конче потрібно допомогти, дати їм надію на майбутнє. «Ми поставили перед собою таке завдання, і за вашою згодою намагаємося виконати його якомога швидше. Ми віримо в Україну, в її потенціал і готові співпрацювати й надалі», — сказав Герд Мюллер. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»