Коли торік відтерміновували приєднання України до зони вільної торгівлі, здавалося, це так надовго… Однак 2016-й не за горами, та й об’єднавчий процес не стоїть на місці. Нині на порядку денному — підготовчий процес приєднання України до спільної транзитної системи ЄС. Це питання розглядали під час першого засідання наглядової ради з приєднання до СТС, створеної на базі Державної фіскальної служби.

Посадовці Урядового офіса з питань євроінтеграції, Мінфіну, Мінекономрозвитку, ДФС, представники ЄС та посол Литви Марюс Януконіс обговорили комплекс заходів правового, організаційного, структурного та фінансового характеру, які має здійснити Україна протягом наступних кількох років на шляху приєднання до спільної транзитної системи.

СТС — нова комп’ютеризована транзитна система (New Computerised Transit System — NCTS), яка передбачає послідовність обміну електронними даними про товари, що переміщуються транзитом, між усіма митними органами — учасниками транзиту, а також митними органами та суб’єктами зони економічної діяльності.

За словами заступника голови ДФС Костянтина Лікарчука, приєднання до цієї системи передбачено Угодою про асоціацію. Це сприятиме розвитку торговельно-економічних відносин між нашою країною та Європейським Союзом, оскільки значно прискорить митні процедури й ефективно задіє механізм протидії контрабанді. Крім того, цей процес відбуватиметься за активної співпраці з бізнесом та за підтримки ЄС.

Експерт ЄС Вітеніс Алішаускас, який із січня 2015 року співпрацює з ДФС, зазначив, що ЄС готовий надавати експертну та іншу практичну допомогу в розробці нормативно-правових документів, обміні досвідом, навчанні працівників митних органів, проведенні тестового використання СТС.

А посол Литви відзначив добрі традиції двосторонньої співпраці в митній галузі та підтвердив готовність своєї країни до її подальшого розвитку.

Костянтин Лікарчук подякував Литві за підтримку фіскальної служби у виконанні Угоди про асоціацію в частині митної справи. Ідеться про запровадження уповноваженого економічного оператора, контроль митної вартості та управління ризиками, пост-аудит.

Як повідомляє прес-служба ДФС, за результатами засідання наглядова рада схвалила план заходів з приєднання України до спільної транзитної системи.