ТРАДИЦІЇ

На їхню честь стріляла гармата

Представники 22 козацьких формувань Миколаєва та Херсона зібралися в міському парку відпочинку, щоб продемонструвати вірність старовинним традиціям та обрядам. Загальний збір було оголошено з нагоди відкриття в парку Алеї козацької слави, ініціатором створення якої виступила громадська організація «Рада козацьких отаманів Миколаївської області».

Кожне з формувань відрізнялося одне від одного власними прапорами та оригінальною формою. А гості з Херсона здивували всіх присутніх, коли додали до загального антуражу невеличку діючу гармату. За словами глави об’єднання козаків Сергія Щербакова, з часом тут з’явиться «родовий гай», як своєрідний пам’ятник славним козакам. Також буде відведено місце для «гуляй-поля», де будуть проходити різноманітні козацькі заходи. Мають намір відкрити і козацьку каплицю.

Традиційні козацькі забави викликали безліч емоцій у глядачів. Фото автора

І якщо заплановане — ще справа часу, то поява в Миколаєві науково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України НАН України — вже реальність. Його відкрили в Миколаєві два місяці тому. За словами директора інституту, доктора економічних наук, професора Валентина В’юна, в історії козацтва Миколаївської області є безліч прогалин. Планують вивчати сучасний стан козацтва, використання козацької педагогіки в навчальних закладах.

Посвята в козаки відбувалася з додержанням необхідних ритуалів. Фото автора

Після відкриття Алеї козацької слави відбулася посвята в козаки молоді з усіма ритуалами — присягою, цілуванням прапора і трьома легкими стібками нагайкою. І новоспечені, і досвідчені козаки взяли участь у проведенні «козацького вару», в ході якого продемонстрували свою завзятість і вміння. Не обійшлося без традиційної козацької забави — змагання «лава на лаву». А всі бажаючі змогли посмакувати козацьким кулешем. Його готували за старовинними рецептами і запропонували два види — один пшоняний, з куркою і грибами, а другий — кукурудзяний, зі шкварками.